Buiten spelen
Gepubliceerd op: 15-12-2016
Geprint op: 08-10-2022
https://www.rotterdam.nl/vrije-tijd/buiten-spelen/
Ga naar de hoofdinhoud

Ga eens op ontdekkingstocht. Hieronder vind je 10 leuke groene speelplekken. Net buiten Rotterdam is er nog veel meer natuur en echte wildernis, waar je eindeloos kunt spelen, klauteren of rondfietsen.

Het Kralingse Bos met de Kralingse Plas is de bekendste groene plek in Rotterdam. Ben je hier wel eens geweest? Je kunt er van alles beleven; achter de kinderboerderij De Kraal liggen de vistrappen waar je kikkers en tientallen kleine visjes kunt zien springen, achter het strandbad ligt achter een poortje de donkergroene heemtuin met steigerpaden dwars door het moeras. Verderop bij Fun Forest kun je de hoge bomen beklimmen en pal hierachter ligt een natuurspeeltuin waar je volop kunt ravotten en klimmen. Neem voor je ouders een picknick mee en een kleedje, dan laten ze je vast lekker doorspelen.

Het Park bij de Euromast wel het meest iconische park van de stad. Je kunt hier van alles doen. Picknicken, barbecueën, struinen door  de spannende heemtuin. Ga ook eens op ontdekkingstocht naar het geheimzinnig parkje Schoonoord, de ingang is op de Kievitslaan.

Wist je dat het Zuiderpark in Rotterdam Zuid het allergrootste stadspark van Nederland is? Best bijzonder dat er in de stad zo’n groot park ligt waar je even kunt ontsnappen aan alle drukte. Je kunt hier wandelen, fietsen of skaten door bossen, langs moerasgebied, water en eilandjes. In het park ligt kinderboerderij Molenwei met ernaast een mooie heemtuin. Stil sluipend over de houten steiger door het riet kom je van alles tegen: zilverreigers, reptielen die zich zonnen, de vleermuiskolonie en zeldzame vogels. Voor de kinderboerderij neem je tram 2 naar de Kromme Zandweg.

Avontureneiland

Midden in het Zuiderpark vind je ook het Avontureneiland. Glijbanen, klauterstenen en een heus piratennest zorgen dat je hier de tijd van je leven hebt! Er is zelfs een strand met superschoon water en stapstenen! Vanaf het Zuiderpark kun je met de kano of op de fiets helemaal naar de Oude Maas komen, dat is de Blauwe Verbinding. Een groot natuuravontuur begint hier in het Zuiderpark. Bij ZAP aan de Oldegaarde zijn kano's en kajaks te huur. Het avontureneiland bereik je via de Metro Zuidplein, neem de parkingang bij Ahoy en loop rechtdoor over de verbindingsbrug.

In het Vroesenpark zijn grote grasvelden waar je eindeloos kunt rennen en spelen. Dit is het hipste park van de stad en iedereen komt hier bij elkaar met dekentjes en picknickmanden. Ga eens op je rug liggen om uit te rusten en kijk naar de lucht. Wat zie jij voor figuren in de wolken? De ooievaar die bij Diergaarde Blijdorp broedt, komt hier in de ochtend voedsel zoeken. Het Vroesenpark ligt pal tegenover de dierentuin langs de Vroesenlaan. Wist je dat Diergaarde Blijdorp zonder dieren de grootste botanische tuin van Nederland zou zijn?

In het Lage Bergse Bos staan talloze hoge en dikke bomen. Bosvogels zoals de grote bonte specht, de merel of de boomvalk wonen hier. Je kijkt je ogen uit in dit bos, maar je kunt ook heel veel doen. In speelpolder De Bergse Vallei is een avontuurlijke kruip-door-sluip-door-route aangelegd die langs en door het water gaat. Je kunt er in één van de klimbomen klimmen of met water en modder spelen in de kleine speelwaterbaai. Voor de wat kleinere kinderen is er een waterspeeltuintje bij het restaurant. Ga bij de Irenebrug het Bergse Bos in. De Speelpolder ligt aan linkerkant van de Rottebandreef.

In de Speeldernis kun je uren ravotten! Maak hutten met takken in de bosjes, leef je uit in de speelvijver of ga naar de stoere vuurplaats. Je kunt hier zelfs je feestje vieren. De Speeldernis ligt achter de Mevlana Moskee aan de Abraham van Stolkweg.

Onder de Van Brienenoordbrug ligt een heus natuureiland! Hier grazen Schotse Hooglanders, fluiten vogels en is er van alles te ontdekken. Er is een natuurspeeltuin waar je op avontuur kunt gaan. Slingeren met dikke touwen, hutten bouwen en waterpret. Overal langs de oever van de Maas zorgen boomstammen, rivierzand en wilgentakken voor pret en avontuur. Je komt er door de borden IJsselmonde te volgen vanaf de Van Brienenoordbrug. De toegangsbrug ligt achter het bedrijventerrein van de Stadionweg en heet Hoendiep.

Natuurgebied De Esch ligt achter de gebouwen van het Drinkwaterleidingterrein. Achter de Nesserdijk aan de Maas is een klein strandje, in het natuurgebied ervoor kun je heerlijk spelen en van alles ontdekken. Bramen plukken, bomen klimmen, wilde bloemen kijken en wie weet, hoor je een uil roepen in de hoge bomen. De Esch bereik je met tram 7 halte Nesserdijk, eindpunt.

Tip: Struin eens door de wijk: in de grote oude waterbekkens van het drinkwaterbedrijf drijven natuurlijke tuinen.

Het Dakpark bij Marconiplein is het grootste openbare park op een dak van heel Europa. Je zit hier op negen meter hoogte en hebt dus een mooi uitzicht op de omgeving en de Rotterdamse haven. Maar dit is niet als enige bijzonder aan dit park! Je vindt hier verschillende mooie tuinen en er wordt volop gemoestuinierd. Op het Dakpark is altijd wat te beleven en je kunt er picknicken, spelen in de speeltuin of op de watertrap. De schapen van stadsherder Martin Oosthoek grazen in het park. Vanaf het Marconiplein zie je het Dakpark al liggen tussen de havens rechts en de wijk Bospolder links.

Het Beatrixpark in Schiedam heeft een avontuurlijke natuurspeeltuin die in het teken van ridders en prinsessen staat. In het mooie oude park is ook een kinderboerderij en een heemtuin. Je bereikt de natuurspeeltuin met tram 21 of 24 halte Parkweg.