Botanische Tuin Feijenoord
Gepubliceerd op: 15-12-2016
Geprint op: 16-05-2022
https://www.rotterdam.nl/vrije-tijd/botanische-tuin-feijenoord/
Ga naar de hoofdinhoud

Een verscholen tuin midden in de Afrikaanderwijk? Zelfs veel omwonenden weten niet dat er om de hoek een verrassende grote tuin ligt. Er groeien meer dan 800 verschillende planten.

Bilzekruid en heksenzalf, smeerwortel en kamille, wie er enthousiast van wordt kan aan workshops meedoen over het gebruik en de toepassing van inheemse kruiden. U maakt dan oliën, zalf of tinctuur van de planten. Op de bruisende groene hotspot zijn veel vrijwilligers actief, waaronder een imker. Er worden vaak producten van eigen makelij aangeboden en er is een plantjesmarkt.

Als bezoeker komt u via de open vlakte van het Afrikaanderplein. Eenmaal over de brug staat u onder hoge oude bomen, tussen wuivend riet en bloeiende bloemen.  Het welkom is hartelijk met een kopje kruidenthee uit eigen aanplant en het aanbod voor een rondleiding. Op eigen houtje over de smalle paadjes banjeren langs de weelderige plantengroei kan natuurlijk ook.

De tuin is een Rijksmonument uit 1923, leerlingen van de HBS kregen hier botanieles.

Tips

  • De toegang is gratis en een rondleiding kost maar 2 euro.
  • De tuin is toegankelijk voor rolstoelen en kinderwagens.
  • Trek een uur uit voor bezoek aan de Botanische Tuin Afrikaanderwijk.
  • Combineer het met een bezoek aan Rotterdamse Munt, de openbare kruidentuin aan de Rosestraat 200.
  • Rond het Afrikaanderplein is er horeca met locale producten bij ‘Het gemaal op Zuid’ en ‘Lekker op Zuid’.

Wist u dat er nog meer botanische tuinen in Rotterdam zijn? In Kralingen is de Botanische Tuin Kralingen aan de Kralingse Plaslaan, dit is een oude tuin met veel internationale contacten. In Charlois naast de kinderboerderij Molenwei ligt de Cultuurhistorische plantentuin Charlois met veel water en loopsteigers. Diergaarde Blijdorp is de grootste botanische tuin van Nederland, er worden speciale wandelingen door de kassen aangeboden.

Meer informatie

Het  adres is Afrikaanderplein 38. Op de marktdagen woensdag en zaterdag is parkeren onmogelijk. De tuin is te voet goed bereikbaar vanaf Metrohalte Rijnhaven. Loop langs de Pretorialaan door de hekken door het park in. Aan het einde van de houten steiger is de toegangsbrug. De tuin ligt tussen de Kocatepe Moskee en de Vogelklas Karel Schot.

De tuin is van april tot en met oktober van maandag tot en met zaterdag geopend van 9.00 tot 16.00 uur. In de winter is de tuin in het weekend dicht.