Ga naar de hoofdinhoud

Leestijd: 2 min

Verkeersveiligheidsprikker

Waar voelt u zich onveilig in het verkeer? Op die vraag kunt u antwoord geven in de Verkeersveiligheidsprikker. Dat is een onderzoek naar de meest onveilige plekken in het verkeer in Rotterdam.

U kunt op een digitale plattegrond 3 onveilige plekken aanwijzen in Rotterdam. Door het invullen van een vragenlijst kunt u ook aangeven waardoor u zich onveilig voelt.  

Rotterdam werkt hard aan een stad waarin iedereen veilig en vrij kan bewegen. Een veilig gevoel in het verkeer is dan ook belangrijk. Of dat te voet is, met de auto, op de fiets of in het openbaar vervoer. Dat maakt niet uit. Met de Verkeersveiligheidsprikker vragen we u om alle onveilige plekken met ons te delen. 

Aanpak in de wijk 

We kijken naar de meest onveilige plekken in het verkeer volgens de Rotterdammer. Die plekken nemen we mee in ons aangescherpte beleid. We kunnen plekken aanpakken door bijvoorbeeld de weginrichting te verbeteren, de snelheid in het verkeer omlaag te brengen of door een stoplicht anders in te stellen. 
We proberen aan te haken op bestaande projecten zodat Rotterdammers zo min mogelijk hinder ervaren van de werkzaamheden.  In 2019 vroegen we Rotterdammers ook naar de meest onveilige plek in het verkeer. Uit iedere top 3 per wijk werd er een locatie aangepakt. 

Veilig vooruit in Rotterdam

Het gaat niet goed met de verkeersveiligheid in Nederland. Ook in Rotterdam zien we dat terug in de toename van de verkeersgewonden. Dit komt onder andere door meer inwoners en bezoekers in Rotterdam. Maar de stad wordt niet alleen drukker, er zijn ook meerdere manieren om je te bewegen van a naar b. Denk bijvoorbeeld aan de groei van elektrische fietsen en (deel)scooters. Ook hebben we te maken met veel meer (flits- en maaltijd)bezorgers. Ook zien we steeds meer asociaal gedrag in het verkeer.  De input van Rotterdammers helpt de gemeente om het beleid ‘Rotterdam Veilig Vooruit’ aan te scherpen.  

Informatie ophalen

De gemeente gaat na de sluiting van de enquête ook nog met Rotterdammers op straat in gesprek over verkeersveiligheidsknelpunten in hun wijk. Gesprekken met wijkraden volgen hierna. Daarmee hoopt de gemeente nog meer informatie op te halen waarom bewoners een plek als onveilig ervaren.