Ga naar de hoofdinhoud

Tentoonstelling

Leestijd: 2 min

Tentoonstelling Doggerland

Locatie: FutureLand, Europaweg 902, Havennummer 8360, 3199 LC Maasvlakte Rotterdam

Het is bijna niet voor te stellen, maar vroeger liepen er mammoeten, neushoorns met een wollige vacht én later zelfs mensen rond op de bodem van wat nu de Noordzee is. Meer daarover ziet u in de tentoonstelling Doggerland in FutureLand.

Fossielen, een stuk been of gewei, en soms zelfs een vuistbijl van een Neanderthaler: op de Maasvlakte worden bijzondere dingen gevonden uit de prehistorie. Tussen Nederland en Engeland lag niet altijd water. Zo’n miljoen jaar geleden stond de bodem van de Noordzee meestal droog. Het was een uitgestrekt en vruchtbaar landschap. Er leefden mammoeten, neushoorns met een flinke wollige vacht, Neanderthalers én later de eerste moderne mensen. 

Stijgend zeewater

Deze prehistorische wereld in de Noordzee heet Doggerland. Op de plek waar nu de Maasvlakte ligt liepen de eerste bewoners van Rotterdam rond. Hoe leefden zij en hoe pasten ze zich aan aan de omstandigheden? Want ook toen was het klimaat flink aan het veranderen. Uiteindelijk, zo’n achtduizend jaar geleden, werd deze prehistorische wereld overspoeld door het stijgende zeewater.

Zwitsers zakmes

De tentoonstelling 'Doggerland - Verdwenen wereld in de Noordzee' laat aan de hand van vondsten zien wie hier vroeger leefden. Er zijn bijvoorbeeld werktuigen gevonden van vuursteen, zoals vuistbijlen. Dat waren de 'zwitserse zakmessen' van de Neanderthalers. Ook zijn er botten en kiezen van mammoeten gevonden en versteende hyenakeutels.

Meer informatie

  • Wat: tentoonstelling 'Doggerland, verdwenen wereld in de Noordzee'.
  • Waar: FutureLand, Europaweg 902, Havennummer 8360, 3199 LC Maasvlakte Rotterdam.
  • Wanneer: 22 oktober 2022 tot en met 5 maart 2023
    • Open op dinsdag tot en met vrijdag van 10.00 tot 17.00 uur.
    • Op zaterdag en zondag van 11.00 tot 17.00 uur.
  • Kijk voor meer informatie en de agenda op de website Portofrotterdam.com.

De tentoonstelling is samengesteld in samenwerking met het Rijksmuseum van Oudheden en Archeologie Rotterdam.