Ga naar de hoofdinhoud

28 april 2023

Algemeen

Leestijd: 2 min

Start bouw nieuw milieupark

Aan de Bovendijk, tussen Overschie en Schiebroek, is begonnen met de bouw van een nieuw milieupark. Op dit park komt een circulair centrum, de zogenaamde Upycle Mall. Bij de bouw van het milieupark is zoveel mogelijk gewerkt met gebruikte materialen. De verwachte opening is vóór de zomer van 2024.

Op het nieuwe milieupark kunnen Rotterdammers niet alleen hun spullen weggooien in de containers. Ze kunnen hun spullen ook doneren op het zogenaamde doneerplein. Deze spullen krijgen dan een tweede leven in de Upcycle Mall.

Upcycle Mall

In de Upcycle Mall worden nieuwe spullen gemaakt van afval. Bezoekers zien er hoe je spullen langer kunt gebruiken. Zo is er ruimte voor circulaire ondernemers om zich er te vestigen. Ook komen er werkplaatsen waar oude spullen worden omgetoverd in nieuwe spullen.

Schoolklassen zijn welkom voor een excursie. Daarnaast zijn er circulaire leer- werktrajecten, stageopdrachten en onderzoeksplekken voor scholieren en studenten.

Circulaire bouw

Het gebouw van de Upcycle Mall was jarenlang een laboratorium in Delft. Dat pand is vorig jaar uit elkaar gehaald en verhuisd naar een opslag in Rotterdam. Aan de Bovendijk wordt het weer opnieuw opgebouwd en krijgt het een nieuwe functie.

Gemeente Rotterdam wil in 2030 het gebruik van primaire grondstoffen halveren, door bijvoorbeeld het hergebruiken van oude gebouwen. 60% van het Rotterdamse afval komt uit de bouwsector. De bouw van de Upcycle Mall is een voorbeeld van de gemeente om meer circulair te gaan bouwen.

Naamwedstrijd

Voor de Upcycle Mall wordt nog een passende naam gezocht. Hiervoor zal later dit jaar een naamwedstrijd worden uitgezet onder Rotterdammers.

Meer informatie

Afval, grofvuil en bruikbare tweedehandsspullen kunnen Rotterdammers gratis inleveren bij een van de milieuparken. Bekijk de pagina Milieupark voor een milieupark in de buurt.

Een artist impression van de Upcycle Mall aan de Bovendijk.
Een artist impression van de Upcycle Mall aan de Bovendijk.
Een artist impression van de Upcycle Mall aan de Bovendijk.
De meest recente artist impression van de Upcycle Mall aan de Bovendijk.