Ga naar de hoofdinhoud

Leestijd: 3 min

Staat van de Jeugd

De Staat van de Jeugd laat zien hoe het gaat met de Rotterdamse kinderen en jongeren. In deze monitor zijn ruim 300 cijfers samengebracht.

In Rotterdam zijn meer dan 200.000 kinderen en jongeren jonger dan 27 jaar. Daarmee is Rotterdam een jeugdige stad. Het is belangrijk dat kinderen en jongeren kansrijk, veilig en gezond kunnen opgroeien in deze stad. Zo kunnen ze zich ontwikkelen tot zelfstandige volwassenen, die een bijdrage leveren aan de maatschappij. Dat is niet alleen goed voor de jeugd, maar ook voor Rotterdam.

In de ontwikkeling van kinderen en jongeren spelen beschermende factoren en risicofactoren een belangrijke rol. Beschermende factoren zijn bijvoorbeeld goede schoolprestaties, participatie en sociaal-emotionele vaardigheden. Risicofactoren zijn bijvoorbeeld crimineel gedrag, psychosociale problemen, opvoedonzekerheid bij ouders en schooluitval. Het Rotterdamse jeugdbeleid is erop gericht om deze risicofactoren te verminderen en beschermende factoren te versterken. Hierdoor groeien kinderen en jongeren kansrijker, veiliger en gezonder op. De factoren zijn vertaald in meetbare indicatoren die worden gemonitord in de Staat van de Jeugd. Deze monitor verschijnt jaarlijks.

Staat van de Jeugd 2023

In de monitor van 2023 zijn verschillende trends opgemerkt ten opzichte van het voorgaande jaar. Opvallend is dat er minder uitkeringen zijn toegekend aan jongeren tussen 18 en 26 jaar, terwijl het gemiddelde inkomen van Rotterdammers stijgt, maar niet genoeg om de inflatie bij te benen. Bovendien is het aantal voortijdige schoolverlaters tussen 12 en 22 jaar toegenomen, wat aangeeft dat er meer jongeren zijn die om verschillende redenen niet in staat zijn om, willen of durven te blijven studeren.

Een andere opvallende ontwikkeling is dat wijkteams zich bezighouden met steeds complexere zaken en intensievere ondersteuning bieden aan jongeren. Daarnaast groeit het aantal middelbare scholieren dat zich zorgen maakt over hun toekomst, mogelijk als gevolg van prestatiedruk, de situatie in de wereld en de invloed van sociale media.

Verder is er een lichte toename van het gebruik van alcohol en drugs onder jongeren tussen 13 en 16 jaar, terwijl het aantal jongeren tussen 12 en 22 jaar dat verdacht wordt van een strafbaar feit juist is afgenomen. Desondanks zijn er bezorgdheden over de ernst van de misdaden, met name vanwege factoren zoals internationale drugshandel, excessief geweld en criminele uitbuiting.

Cijfers zijn digitaal beschikbaar

De Staat van de Jeugd is beschikbaar in een digitale module op Rotterdam.buurtmonitor.nl. Link opent een externe pagina. Deze module bevat data op gemeenteniveau en op gebieds- en buurtniveau. Waar kan, zijn verschillende jaren met elkaar vergeleken. Daarnaast kan de lezer zelf tabellen samenstellen.

Naast de digitale versie geeft de gemeente ook een publieksversie uit.

Meer informatie

Heeft u vragen over de Staat van de Jeugd, mail dan naar jeugd@rotterdam.nl. Link opent een externe pagina.