Ga naar de hoofdinhoud

Leestijd: 3 min

Schouwburgplein

Iedereen kent het Schouwburgplein. Het is hét podium in de stad voor cultuur en evenementen en er zijn vaak leuke activiteiten voor jong en oud.

U kunt er lekker in de zon zitten en kinderen spelen er met de fonteintjes. U vindt er culturele instellingen zoals De Doelen, Theater Rotterdam en bioscoop Pathé. Ook is er veel horeca. Onder het Schouwburgplein is een grote parkeergarage. Het dak hiervan is lek en moet gemaakt worden. Dit is gelijk een kans om het hele plein op te knappen. 

Er is een voorstel in de maak waarin ook wensen van bewoners en gebruikers van het plein zijn verwerkt. In dat voorstel is er straks meer ruimte voor fietsers en voetgangers, en minder overlast van autoverkeer rond het plein. Ook moeten er meer bomen en struiken op het plein komen en meer plekken om te zitten. En het regenwater moet beter opgevangen worden, zodat er bij stortbuien geen wateroverlast is.

Programma van Eisen vastgesteld

Het college van B en W heeft in januari 2022 het Programma van Eisen voor het Schouwburgplein (PvE) vastgesteld. Het Schouwburgplein wordt een bruisende plek voor alle Rotterdammers. Het plein wordt aantrekkelijker met meer groen, meer cultuur, echt een plek om elkaar te ontmoeten. Voetgangersroutes worden niet meer onderbroken door straten of rijbanen en een fietsenstalling maakt het aantrekkelijk om op de fiets te komen.

Om te komen tot dit PvE is er door de gemeente samen met de Vereniging Verenigd Schouwburgplein in 2021 bij ondernemers, omwonenden en voorbijgangers de vraag gesteld 'Hoe ziet uw ideale Schouwburgplein eruit?' Ruim duizend mensen hebben een reactie gegeven en de ideeën en tips zijn - waar het mag en kan - verwerkt in het Programma van Eisen. Link opent een externe pagina (PvE).

Het PvE is met de reacties van het publiek de basis voor het Voorlopig Ontwerp inrichtingsplan.

Nieuw plan

Er is een voorstel in de maak waarin ook wensen van bewoners en gebruikers van het plein zijn verwerkt. In dat voorstel is er straks meer ruimte voor fietsers en voetgangers, en minder overlast van autoverkeer rond het plein. Ook moeten er meer bomen en struiken op het plein komen en meer plekken om te zitten. En het regenwater moet beter opgevangen worden, zodat er bij stortbuien geen wateroverlast is. Om ervoor te zorgen dat fietsers zich welkom voelen op het plein en om een stuwmeer aan geparkeerde fietsen te voorkomen, komt er een fietsenstalling.

We onderzoeken of deze plannen de komende jaren werkelijkheid kunnen worden.

Meer informatie

Wilt u rechtstreeks contact met de gemeente over het herinrichtingsplan voor het Schouwburgplein? U kunt de projectorganisatie bereiken via e-mail SchouwburgpleinSO@rotterdam.nl. Link opent een externe pagina.

Meer informatie

Wilt u rechtstreeks contact met de gemeente over het herinrichtingsplan voor het Schouwburgplein? U kunt de projectorganisatie bereiken via e-mail: SchouwburgpleinSO@rotterdam.nl. Link opent een externe pagina.