Ga naar de hoofdinhoud

15 december 2022

Algemeen

Leestijd: 4 min

Schone en veilige feestdagen

Ook tijdens de feestdagen wil de gemeente de stad schoon, heel en veilig houden. Daarom komen er speciale maatregelen voor afval en parkeren.

Lees hieronder alles over het afsluiten van wijkcontainers, afvalbakken en parkeerautomaten en over het ophalen van kerstbomen.

Afsluiten wijkcontainers, afvalbakken en parkeerautomaten

De gemeente sluit een deel van de wijkcontainers, afvalbakken en parkeerautomaten af tijdens de jaarwisseling. Dit gebeurt vanwege de veiligheid en om schade aan wijkcontainers en afvalbakken te voorkomen.

 • Een deel van de containers voor restafval, papier en textiel en alle gfe-containers zijn op 31 december en 1 januari dicht. Uiterlijk 2 januari zijn ze weer open. Breng uw afval op tijd weg of bewaar het thuis tot 2 januari.
 • Afvalbakken op straat zijn afgesloten tussen 19 december en 31 december. Uiterlijk 4 januari zijn ze weer open. Afvalbakken in winkelgebieden zijn dicht van 28 december tot uiterlijk 2 januari.
 • Vanaf 30 december worden alle 700 parkeerautomaten afgesloten met een stalen kap. Dit gebeurt in fases. Op deze dagen geldt het normale parkeertarief. Als de parkeerautomaat is afgesloten houden handhavers hier rekening mee, om parkeerders tegemoet te komen die betalen bij de parkeerautomaat. Op 2 januari zijn de parkeerautomaten weer open.
 • Van 18 december tot 2 januari staan de 130 broodbakken in de stad tijdelijk binnen en haalt de gemeente geen brood op. Bewaar het brood thuis of gooi het in de gfe-container. Staat er bij u in de buurt geen gfe-container? Gooi het dan in de container voor restafval.

Milieuparken (eerder) dicht op feestdagen

Op 24 en 31 december sluiten alle milieuparken om 15.00 uur. Op 25 en 26 december en 1 januari 2023 zijn de milieuparken dicht. Lees meer op de pagina over milieuparken.

Ophalen kerstbomen

Leg uw kerstboom tussen 27 december en 15 januari in de buurt van de afvalcontainer of op de plek waar u de huiscontainer plaatst. De gemeente haalt de bomen in deze periode apart van het restafval op voor hergebruik. Houdt u bij het plaatsen van de kerstbomen op straat rekening met het volgende:

 1. Plaats kerstbomen niet op oudejaarsdag en nieuwjaarsdag op straat om brand te voorkomen.
 2. Haal alle versiering uit de kerstboom. Alleen bomen zonder versiering kunnen verwerkt worden tot compost of houtsnippers.
 3. Zet uw kerstboom naast de plaat van de container. Dus niet erop.

Uw kerstboom is geld waard

Lever uw kerstboom in januari in op een van de inleverpunten en verdien € 0,50 per kerstboom! Lees meer op de pagina over de kerstbomenactie.

Help de vuilnisophalers en reinigers

Rond de feestdagen in december is er altijd meer afval. Het helpt als u het afval op de juiste manier weggooit:

 • Gooi afval in de container, dus niet ernaast. Het kost veel werk en tijd om afval naast de container op te ruimen.
 • Is de container vol, loop dan even naar een andere container of neem de zak tijdelijk weer mee naar huis. Wilt u weten waar de containers staan? Bekijk dan de pagina met de plattegrond van de wijkcontainers.
 • Maak kartonnen dozen klein en plat voordat u ze in de container gooit. Zo raken de papiercontainers niet zo snel vol en komen dozen niet klem te zitten in de container.
 • Breng grofvuil of (kapotte) spullen gratis naar een milieupark of maak een afspraak om het gratis op te laten halen. Zet het niet op straat of naast de container. Een afspraak maken kan online via de pagina met informatie over grofvuil wegbrengen of op laten halen of door te bellen met telefoonnummer 14 010.

Geen (frituur)vet in het riool

Gaat u tijdens de feestdagen oliebollen of ander eten bakken? Spoel uw oude en gebruikte (frituur)vet dan niet weg in het toilet of de gootsteen. Vang het op in de originele verpakking of een oude plastic fles. Als u dit wel in het toilet of de gootsteen spoelt, dan kan het riool verstopt raken. Dit heeft ook gevolgen voor u. Niet alleen het riool kan verstoppen, u loopt ook risico dat uw gootsteen niet meer goed doorspoelt of uw toilet overstroomt. (Frituur)vet en olie gooit u niet weg, maar levert u in.
Dit doet u op de volgende manier:
1.    Wacht tot het vet is afgekoeld.
2.    Giet het afgekoelde vet terug in de originele verpakking of in een lege plastic fles. Dit gaat het makkelijkst met een trechter.
3.    Sluit de verpakking goed af.
4.    Lever de verpakking in bij het dichtstbijzijnde milieupark of een vetinzamelpunt.
Meer informatie: niet-het-riool.

Meer informatie

Ga voor informatie over het ophalen en scheiden van afval naar de pagina over afval. Informatie over het vuurwerkverbod in Rotterdam staat op de pagina over oud en nieuw.