Ga naar de hoofdinhoud

Leestijd: 2 min

Schillenboer

In een klein gedeelte van het Oude Westen haalt de gemeente 3 keer in de week groente-, fruit- en etensresten op. Dit gebeurt met een elektrische bakfiets.

Eigenlijk gaat het hier om een moderne versie van de schillenboer. Tot laat in de 20ste eeuw waren in Nederland nog schillenboeren.
Zij kwamen vaak met een kar of met paard en wagen langs de deuren om groenteafval, zoals aardappelschillen, korsten brood en ander afval op te halen. Hier werd veevoer van gemaakt.

Het Oude Westen heeft dus een moderne 'schillenboer'. Deze fietst elke dinsdag, vrijdag en zaterdag door een klein gedeelte van de wijk. Op de kaart hieronder ziet u de route.

Accepteer de cookies om deze inhoud te kunnen zien

Wat kan ik inleveren?

Schillen en resten van bijvoorbeeld aardappelen, groente en fruit. Maar ook etensresten zoals vlees, vis, kip, eierschalen, rijst, pasta, graten, botjes, pindadoppen, noten, brood, koffiedik, koffiefilters en theebladeren.

Hoe bied ik mijn groente- fruit- en etensresten aan?

U kunt uw groente-, fruit- en etensresten in afbreekbare afvalzakje inleveren bij de schillenboer.
Heeft u geen afbreekbare zakjes? De schillenboer heeft zakjes bij zich. U kunt ze ook kopen bij de supermarkt.
U herkent de zakjes aan het kiemplantlogo. U kunt uw groente-, fruit- en etensresten ook los inleveren in een emmer of ander bakje.

Afval scheiden in de hoogbouw

Woont u in een flat, portiekwoning of appartement? In de komende jaren plaatst de gemeente wijk voor wijk afvalcontainers voor groente-, fruit- en etensresten. In het kort: een gfe-bak.
Bewoners ontvangen hier op tijd informatie over. Lees meer hierover op de pagina over gfe: