Ga naar de hoofdinhoud

Leestijd: 2 min

Samen tegen schulden

In Rotterdam werken we met een groot team professionals aan de schulddienstverlening. Via verschillende kanalen komen Rotterdammers met schulden terecht bij trajectbegeleiders van het Expertise Team Financiën (ETF).

De trajectbegeleiders ondersteunen Rotterdammers, die zelf geen inzicht en overzicht kunnen krijgen in hun financiële en schuldensituatie. Zij onderzoeken wat een passende oplossing is voor de situatie van de klant. Binnen de schuldenaanpak werken Werk en Inkomen, Jongerenloket, Vraagwijzer, Prestatie010, Expertise Team Financiën, Hulpteam Geldzaken, Regie Bewindvoering, Regionaal Bureau Zelfstandigen, Wijkteams, Kredietbank Rotterdam en zorg- en welzijnsorganisaties nauw samen. 

Lichtpuntjes

Inmiddels kunnen we een aantal succesverhalen delen. Soms groot, soms een aaneenschakeling van kleine lichtpuntjes. Samen proberen we het taboe rondom schulden te doorbreken, geldproblemen bespreekbaar te maken en drempels bij de aanmelding voor gemeentelijke schulddienstverlening op te heffen.  

Praktijkverhalen

Bekijk hieronder filmpjes waarin professionals, die betrokken zijn bij de schuldenaanpak, met elkaar het gesprek aangaan. Ze delen hun praktijkverhalen en ervaringen in de samenwerking.

Samenwerking ETF en Jongerenloket

Ludmila Lopes de Brito is trajectbegeleider bij het Expertiseteam Financiën. Constantia Baag is jongerenconsulent van het Jongeren Perspectief Fonds. Beiden werkten nauw samen in de casus die in het filmpje besproken wordt. 'Door onze samenwerking wordt deze jonge vrouw nu op meerdere gebieden geholpen'.

Samenwerking ETF en KBR

Senada Dzaferovic (trajectbegeleider), Ingrid van Daele (schuldbemiddelaar) en Robert Spruit (budgetconsulent) ervaarden dat samenwerken leidt tot succesvolle trajecten.  Ze blikken terug op een casus waarin een jonge alleenstaande moeder met grote zorgen centraal staat. 'Door de samenwerking gaat het nu heel goed met haar, ze is positiever, is verhuisd en heeft urenuitbreiding gekregen op het werk.'

Samenwerking ETF en RBZ

Een mooi praktijkvoorbeeld is afkomstig van Chris Maarsen (trajectbegeleider) en Karima Rosa-Jamali (consulent zelfstandigen bij het Regionaal Bureau Zelfstandigen). 'De ex-ondernemer kon zijn boekhouder niet meer betalen en daardoor geen jaarcijfers overhandigen. Een ontruiming was nabij. Door samen te werken is het gelukt de boekhouding te laten doen en een schuldregeling te starten bij de Kredietbank.'

Samenwerking ETF en Prestatie010

In dit filmpje vertellen trajectbegeleider Han Spoor (Expertise Team Financiën) en activeringscoach Wendy Hazenberg (Prestatie010) over hun succesvolle gezamenlijke aanpak. 'Samen hebben we de aanpak bepaald. Dat werkte heel goed! De klant voelt zich echt enorm gesteund. Hij gaat weer naar buiten om te wandelen en voelt zich fitter en sterker'.

Meer informatie

Heeft u geldzorgen? En wilt u hulp bij het oplossen ervan? Ga dan naar de Vraagwijzer in uw gebied. Stuur een e-mail naar hulpteamgeldzaken@rotterdam.nl. Link opent een externe pagina. Of bel naar telefoonnummer 14 010. Of kijk op de pagina Geldzorgen.