Rotterdamse week tegen seksuele straatintimidatie
Van 8 mei tot en met 12 mei 2023 is het de Rotterdamse week tegen seksuele straatintimidatie.
‘Ik gaf je alleen een compliment, vies varken!’ Dit moeten aanhoren, of gesis. Achtervolgd worden en soms zelfs ongewenst aangeraakt. Een meerderheid van de (jonge) Rotterdamse vrouwen en de LHBTIQA+ gemeenschap heeft hier helaas nog steeds mee te maken. Dit is niet oké! De gemeente Rotterdam zet zich daarom continu in tegen seksuele straatintimidatie (SSI). Met nu ook vandaag de start van de eerste Rotterdamse week tegen seksuele straatintimidatie. Met daarin o.a. extra gerichte acties door gemeentelijke handhavers en straattrainingen voor omstanders. Een vertoning van de korte film Suni op de campus van de Erasmus Universiteit. Op straat gekrijte ‘catcalls’ en op het Kruisplein opnieuw de expositie ‘Kijk naar jezelf, dan naar vrienden’.
De gemeente Rotterdam vindt SSI onacceptabel en gebruikt deze eerste Rotterdamse week tegen seksuele straatintimidatie om opnieuw aandacht te vragen voor dit probleem. De handhavers (buitengewoon opsporingsambtenaren) voeren in deze week hiervoor extra gerichte preventieve acties uit waarbij ze in gesprek gaan met het publiek op straat. Op vrijdag 12 mei neemt wethouder Vincent Karremans (Handhaving, Buitenruimte en Mobiliteit) deel aan zo’n gerichte preventieve actie.
Tijdens de preventieve acties wijzen de handhavers het publiek ook extra op het gebruiken van de StopApp. Met deze app meldt u seksuele straatintimidatie aan de gemeente en kunt u wanneer u dat wilt, teruggebeld worden en nazorg krijgen.
Met VR-bril levensecht SSI ervaren
Naast de handhavers is ook Stichting Stop Straatintimidatie in de week extra actief op straat. De stichting laat op verschillende plekken in het centrum van Rotterdam met een VR-bril voorbijgangers zelf ervaren hoe het voelt om slachtoffer te zijn van seksuele straatintimidatie. Daarnaast is organisatie Fairspace met hun trainers in het centrum te vinden. De trainers geven het publiek handvatten hoe zij zelf kunnen ingrijpen wanneer zij seksuele straatintimidatie signaleren op straat.
Vertoning Suni op de campus Erasmus Universiteit
Studenten kunnen op woensdag 10 mei gratis de korte film Suni zien in het Erasmus paviljoen, op de campus van de Erasmus Universiteit. De korte film zet sterk en voelbaar neer hoe vrouwen zich onveilig kunnen voelen en in sommige sociale situaties knel kunnen zitten. Juist de alledaagsheid waarmee de nare opmerkingen en aanrakingen passeren in het leven van het vrouwelijke personage Danae, komt hard binnen.
Expositie en ‘Hé, schatje’ in stoepkrijt en online
Op het Kruisplein kunnen voorbijgangers opnieuw de expositie ‘Kijk naar jezelf, dan naar vrienden’ bekijken. Waarin een aantal Rotterdammers werkzaam o.a. in het onderwijs en horeca aangeeft hoe zij als ‘omstanders’ seksuele straatintimidatie zien en willen dat het stopt. Wie tijdens het lopen door de stad naar de grond kijkt, komt de ‘Catcalls of Rotterdam’ tegen. Deze beweging, te volgen op Instagram en actief in meerdere steden, schrijft met stoepkrijt letterlijk op straat uit wat vrouwen op die plek te horen kregen. Beledigend, kwetsend en regelmatig ronduit intimiderend.
Stichting JOZ (jongerenwerk) besteedt tijdens de Rotterdamse week tegen seksuele straatintimidatie extra aandacht aan het onderwerp op hun sociale mediakanalen. Met prikkelende vragen en weetjes in korte filmpjes dagen ze volgers uit na te denken over SSI.
Rotterdam geeft graag stokje door
Onze stad ziet deze Rotterdamse week tegen seksuele straatintimidatie als een aftrap. Rotterdam geeft graag het stokje door aan andere steden om een week tegen seksuele straatintimidatie te organiseren. Om zo ook bij te dragen aan de bestrijding van SSI verder in Nederland.
