Ga naar de hoofdinhoud

29 september 2023

Algemeen

Leestijd: 3 min

Rotterdam confronteert drugsgebruikers met impact op de stad

Explosies, schietpartijen, jongeren die cocaïne uit containers in de haven halen. Door drugs is er veel criminaliteit in Rotterdam. Maar Rotterdammers die soms xtc of cocaïne gebruiken, leggen niet snel de link met de drugscriminaliteit en het geweld in de stad. De gemeente wil hen daarom met een campagne bewust maken van de maatschappelijke gevolgen van drugsgebruik.

De campagne is online te zien via Instagram en Facebook. In de stad is de campagne te zien op onder meer digitale abri's en schermen bij de metro, in de horeca en studentenhuizen.

Meer explosies en geweld

Rotterdam heeft veel last van criminaliteit door drugs. Dit jaar waren er al 137 explosies in de stad. Ook wordt er geregeld geschoten en is er ander geweld. Steeds meer Rotterdammers onder de 18 jaar zijn hierbij betrokken. Mensen snappen wel dat drugs ongezond en onverstandig zijn. Maar ze leggen meestal niet de link met het geweld in de stad. De gemeente wil juist dat Rotterdammers zich daar bewust van zijn.

Maatschappelijk probleem

Wethouder Vincent Karremans (Handhaving, Buitenruimte en Mobiliteit): ‘De gemeente wil dat mensen hierover praten. Net zoals over andere maatschappelijke problemen. Steeds meer mensen willen gewoontes afleren voor een groter maatschappelijk doel. Ze eten bijvoorbeeld minder vlees of reizen minder vaak met het vliegtuig. Mensen vinden het nu nog normaal om in het weekend drugs te gebruiken als ze uitgaan. Maar ze staan niet stil bij de gevolgen. Zoals het geweld in de stad. Natuurlijk ben je als gebruiker niet verantwoordelijk voor de daden van een drugscrimineel. Maar je draagt er wel aan bij.’

Niks ‘party’ aan partydrugs

Ook als je soms op een feestje drugs gebruikt, draag je bij aan het financieren van de criminaliteit. Criminelen verdienen daar namelijk ook geld aan. Karremans: ‘Elke xtc-pil en elk lijntje cocaïne is gelinkt aan geweld en criminaliteit. Bijvoorbeeld de explosies in de stad en het geweld. Maar het is ook gelinkt aan uithalers in de haven en het ronselen van jonge gasten als drugsrunner voor de onderwereld. Jouw 50 euro voor een envelopje coke belandt in de zak van een crimineel die bereid is ervoor te moorden. Er is, kortom, niks ‘party’ aan partydrugs. Met deze campagne laten we zien: wegkijken kan echt niet meer. Denk drie keer na over de maatschappelijke gevolgen en kap ermee.’

Rioolwater onderzocht

Dat mensen het normaler vinden om drugs te gebruiken, zien we terug in onderzoeken. In Rotterdam is het rioolwater onderzocht. Er is in maart 2023 gemeten hoeveel drugs er wordt gebruikt in de stad. Hieruit blijkt dat er meer drugs wordt gebruikt dan in 2021. Xtc wordt 63 procent meer gebruikt. Cocaïne 35 procent meer en cannabis 28 procent meer. Dat zijn 5.000 xtc-pillen, 70.000 lijntjes cocaïne en 54.000 joints per dag. De geschatte waarde van deze drugs is jaarlijks 130 miljoen euro. Dat maakt de Rotterdamse markt aantrekkelijk voor criminelen.

Meer informatie

De gemeente wil mensen bewust maken van de maatschappelijke gevolgen. Dat is een van de ambities uit het coalitieakkoord Eén stad 2022 – 2026.

Ga voor meer informatie naar de website over de campagne en de impact van drugs in Rotterdam. Link opent een externe pagina.

De drugscampagne op de Lijnbaan