Ga naar de hoofdinhoud

Leestijd: 15 min

Oud Hillegersberg

De gemeente vernieuwt de riolering in Oud Hillegersberg. Het gaat om de Willem Nagellaan, Kerstant van den Bergelaan, Nieuwe Kerkstraat, Hilleniussingel en de Kerkstraat. Stedin vervangt tegelijkertijd de gasleidingen en elektra.

Het werk duurt tot eind 2022. Aannemer EVS voert dit werk voor de gemeente uit. Zij hebben ook de contactpersoon voor vragen over de werkzaamheden.

Nieuw riool en DI-riool

We vernieuwen niet alleen de riolering, we leggen daarnaast in sommige straten ook een DI-riool aan. Dat staat voor Drainage Infiltratie. Bij neerslag wordt het regenwater via een DI-riool naar het oppervlaktewater afgevoerd. In natte periodes voert dit riool ook overtollig grondwater af, omdat het een geperforeerde leiding is. Maar in drogere periodes werkt de leiding juist als aanvoerleiding voor water, dat kan infiltreren in de bodem en het grondwater aanvullen. Dit heeft een positief effect op de grondwaterstand van uw eigen terrein. Doordat het DI-riool verbonden is met het oppervlaktewater zal de waterstand in de DI-leiding ongeveer hetzelfde niveau hebben als het oppervlaktewaterpeil. In deze wijk is dat NAP -2.85 m.

Werkzaamheden van Stedin

Stedin heeft werkzaamheden in alle straten. Ze zullen werken aan de gasleidingen in de Willem Nagellaan, Kerstant van de Bergelaan, Nieuwe Kerkstraat en de Hilleniussingel (van nummer 1 tot en met 13 en 14). In de Kerkstraat worden alleen elektrakabels vervangen.

Fasering

Het werk voeren we uit in zes fases. Per fase werken we steeds maar aan één straat tegelijk; de Hilleniussingel wordt in drie fases opgedeeld. Zo blijft de wijk goed bereikbaar. Dit is de volgorde van de fases:

  • Fase 1 (6 september tot en met 12 november 2021): Hilleniussingel 1e helft (vanaf Bergluststraat)
  • Fase 2 (25 oktober tot en met 24 december 2021): Hilleniussingel 2e helft
  • Fase 3 (10 januari tot en met 15 april 2022): Willem Nagellaan
  • Fase 4 (18 april tot en met 22 juli 2022): Kerstant van den Bergelaan
  • Fase 5 (15 augustus tot en met 21 oktober 2022): Kerkstraat
  • Fase 6 (26 september tot en met 23 december 2022): Nieuwe Kerkstraat.

Invalidenplaats, verhuizing of andere vraag?

Heeft u een invalidenparkeerplaats, gaat u verhuizen of heeft u een andere vraag? Bel of mail dan naar EVS. Zij zoeken naar een oplossing.

Bereikbaarheid

Waar de werkzaamheden zijn, kan rijdend verkeer de straat niet in. Ook kunt u er niet parkeren. Met borden leiden we het verkeer om. Omdat er een hoge parkeerdruk is in de wijk, zoeken we naar plekken waar we tijdens de duur van het werk tijdelijk extra parkeerplaatsen kunnen creëren.

Vuilnis ophalen

Als de straat opgebroken is, kunt u de container plaatsen aan het begin of het eind van het deel waar we werken. De ondergrondse vuilcontainers ter hoogte van de Kerstant van den Bergelaan 38 en de kruising met de Hilleniussingel worden tijdelijk opgeheven. Ze worden vervangen voor bovengrondse vuilcontainers buiten het werkgebied. De exacte locaties delen wij op de BouwApp.

Geveltuinen

Een tuintje vlak langs uw gevel, is een ideale manier om water van hoosbuien af te voeren. Wilt u een geveltuintje aanleggen? Dit is uw kans. Geef het aan ons door, dan maken we een mooi opgehoogd randje voor u. Let op: een geveltuin kan alleen als er nog 1,80 meter stoep overblijft. Meer informatie vindt u op de pagina geveltuinen.

Let op met kinderen

Het gebied waarin we werken is voor kinderen gevaarlijk. We zetten de plek af met hekken, maar we vragen u extra op te letten dat uw kinderen er niet gaan spelen.

Wateroverlast voorkomen

Het kan voorkomen dat er na de aanleg van nieuwe riolering wateroverlast in kruipruimtes en kelders ontstaat. Dat komt doordat de rioolbuizen na verloop van tijd niet meer waterdicht zijn, doordat ze beschadigd raken. De buizen nemen dan water uit de grond op. Dat geldt ook voor de huisaansluitingen. We adviseren u om dat goed in de gaten te houden, zodat u snel kunt ingrijpen en de kruipruimte kunt ophogen of uw kelder waterdicht kunt maken. Dit valt onder eigen verantwoordelijkheid. Wij adviseren u ook op uw terrein zoveel mogelijk voor goede afwatering te zorgen.

Meer informatie vindt u op het Waterloket.

Help mee wateroverlast voorkomen

Door de heftigere en langdurigere buien van de laatste jaren, kampt Rotterdam regelmatig met wateroverlast. De gemeente kan dat niet alleen oplossen, door ingrepen in straten en parken. Daarom verzoeken we u om in uw tuin minder tegels en meer groen aan te leggen, of een regenton te plaatsen, een geveltuin aan te leggen of een groen (garage)dak te nemen, of uw hemelwater af te koppelen en op te vangen in uw tuin. Voor veel van deze opties kunt u subsidie aanvragen.

Kijk wat we samen kunnen doen op rotterdamsweerwoord.nl. Link opent een externe pagina.

Klankbordgroep

De bewonersgroep Oud Hillegersberg overlegt met de gemeente en de aanvoerder in de Procesgroep Oud-Hillegersberg. Daarin denken enkele van de buurtgenoten mee over wat er gaat gebeuren in de wijk, vooraf en tijdens de uitvoering van de werkzaamheden.

In de projectgroep worden tijdens de uitvoering de belangen van bewoners en de gemeente besproken en gedeeld. De groep heeft een adviserende functie en overlegt regelmatig.

Vragen en antwoorden

Meer informatie

U kunt het laatste nieuws volgen over en gemakkelijk uw vragen stellen via de BouwApp. Die downloadt u dan via de App Store en Google Play. Zoek in de BouwApp op 'Groot onderhoud Oud Hillegersberg'.

Vragen of opmerkingen?

Aannemer EVS is uw contact tijdens de werkzaamheden. Belt of mailt u met omgevingsmanager Nikki van Alphen, via 06 120 934 02 of projecten@evsbv.nl. Link opent een externe pagina. Via Nikki kunt u ook de gemeente bereiken.