Ga naar de hoofdinhoud

24 november 2023

Algemeen

Leestijd: 3 min

November: veel werk aan spoor en weg

Met de Sinterklaasintocht, Black Friday en december inkopen verwacht de gemeente meer bezoekers naar de stad. Met de werkzaamheden kan het dus drukker zijn op de wegen in Rotterdam. De werkzaamheden zijn vervelend, maar wel nodig. Om de stad goed bereikbaar te houden. Nu en in de toekomst.

Rotterdam Centraal buiten dienst

ProRail maakt het spoor klaar om meer treinen te kunnen laten rijden vanaf 2025. Hierdoor is er geen treinverkeer mogelijk van, naar en via Rotterdam Centraal in twee weekenden:  

  • Van zaterdag 25 november 01.06 uur tot en met maandag 27 november 01.06 uur.  
  • Van zaterdag 2 december 01.06 uur tot en met maandag 4 december 05.06 uur.  

Deze data vallen ongelukkig voor bijvoorbeeld Sinterklaas, Black Friday en de wedstrijd Feyenoord-PSV op 3 december. ProRail heeft aangegeven dat er geen ander geschikt moment is. Dat komt doordat er veel afstemming nodig is met onder meer de aannemer en internationale treinbedrijven.  

Bekijk ook de pagina Zes weken lang werkzaamheden op Rotterdam Centraal. Link opent een externe pagina op de website van ProRail met meer informatie. 

Gratis OV vanaf P+R terreinen

Vanwege de werkzaamheden op Rotterdam Centraal bieden de gemeente en de RET op op zaterdag 25 en zondag 26 november en zaterdag 2 december en zondag 3 december gratis openbaar vervoer aan voor bezoekers die parkeren op de 5 grootste P+R terreinen. Promotieteams zijn aanwezig op zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur en op zondag tot 16.00 uur. Lees meer op de pagina Gratis OV vanaf P+R terreinen. Link opent een externe pagina

Vervangen vluchtdeuren Maastunnel

Bij de Maastunnel zijn de vluchtdeuren aan vervanging toe. Vanwege storingen aan deze deuren moet er nu vaak onverwachts een reparatie gedaan worden. Dat hindert het verkeer. Ook zijn reserveonderdelen steeds moeilijker te vinden en te monteren. Daarom heeft de gemeente besloten de deuren volledig te vervangen. Dit gebeurt in 2 fasen. De eerste fase is in november.  

De Maastunnel is begin november een aantal keer dicht geweest richting Zuid. In januari 2024 start fase twee:  

  • Fase 2 is van 2 januari 2024 om 22.00 uur tot 19 januari 2024 om 8.00 uur. Dan gaat de Maastunnel richting Zuid dicht om de andere vluchtdeuren te vervangen. 

Ook zijn er in november en december een aantal nachtelijke afsluitingen van de Maastunnel. Kijk voor meer informatie en de specifieke dagen op de pagina Rotterdamonderweg.nl/maastunnel. Link opent een externe pagina.

Genoeg andere mogelijkheden

Tijdens de werkzaamheden vraagt de gemeente mensen om de auto zoveel mogelijk te laten staan. In de stad rijden de metro’s, bussen en trams gewoon. Ook zijn er allerlei mogelijkheden met (deel)scooters en -fietsen. Komt u met de auto naar de stad, dan kunt u gratis parkeren op een van de P+R terreinen aan de rand van de stad. Daar stapt u zo over op het openbaar vervoer naar de binnenstad.  

Blijf op de hoogte

De gemeente doet er alles aan om reizigers goed te informeren over de werkzaamheden, omleidingsroutes en andere mogelijkheden. Dit doen we op de weg en via de pagina op rotterdamonderweg.nl/november. Link opent een externe pagina.    

2023-10-10 -  Maastunnel dicht door Joep Boute
In november en begin december zijn er elk weekend werkzaamheden in Rotterdam. De Maastunnel, de Willemsbrug en Rotterdam Centraal zijn een of meer weekends niet te gebruiken. Maar er zijn genoeg andere mogelijkheden om naar en in Rotterdam te reizen.