Zonnepanelen op schooldaken
Gepubliceerd op: 15-01-2020
Geprint op: 20-02-2020
https://www.rotterdam.nl/nieuws/zonnepanelen-op-scholen/
Spring naar het artikel

Bewoners zonder eigen dak in Blijdorp, Schiemond en Bospolder-Tussendijken kunnen straks gebruik maken van de stroom van zonnepanelen op het dak van hun buurtschool.

Op woensdag 15 januari is hiervoor een intentieovereenkomst getekend door de gemeente Rotterdam, Stichting BOOR, Delfshaven Energie Coöperatie en Blijstroom.

Eén miljoen zonnepanelen in Rotterdam

Het initiatief past in de ambitie van Rotterdam om meer schone energie in de stad op te wekken legt wethouder Arno Bonte (Duurzaamheid) uit. ‘Rotterdam heeft nu meer dan 100.000 zonnepanelen. We streven ernaar om dat aantal binnen 5 jaar te laten groeien naar 1 miljoen. De kale daken van scholen en andere gemeentelijke gebouwen bieden daar alle ruimte voor.’

4.000 ton CO2-uitstoot besparen

Stichting BOOR stelt de daken van de basisscholen De Margriet, OBS de Boog en OBS Dakpark ter beschikking voor de wijken Blijdorp, Schiemond en Bospolder-Tussendijken (BoTu). Op deze drie scholen samen kunnen ongeveer 900 tot 1000 panelen geplaatst worden, die samen 300.000kWh duurzame elektriciteit per jaar kunnen opwekken, gelijk aan het stroomverbruik van 120 tot 150 gezinnen. In 25 jaar tijd wordt zo 4.000 ton CO2-uitstoot bespaard.

Veel meer gezinnen kunnen echter profiteren van een financieel voordeel want deelname kan al vanaf 100Kwh per jaar. Als het initiatief een succes wordt, breidt BOOR het project uit naar nog 70 schoolgebouwen.

Gebouwen energieneutraal maken

BOOR heeft de ambitie om al haar gebouwen energieneutraal te maken, maar heeft daar niet alle middelen voor. Daarom is de stichting een samenwerking aangegaan met de Delfshaven Energie Coöperatie en Blijstroom. Die energiecoöperaties streven naar duurzame energie voor álle bewoners van Rotterdam. Dus juist ook voor inwoners die geen daken beschikbaar hebben of niet de (financiële) mogelijkheid hebben om zonnepanelen aan te schaffen. Dit laatste geldt voor vele ouders van de leerlingen en de omwonenden van de scholen van BOOR. 

We streven ernaar het aantal zonnepanelen binnen 5 jaar te laten groeien naar 1 miljoen. De kale daken van scholen en andere gemeentelijke gebouwen bieden daar alle ruimte voor.’

Arno Bonte - wethouder

Energietransitie op wijkniveau

Met dit initiatief wordt een oplossing geboden en daarnaast ook de bewustwording verhoogd bij ouders, omwonenden en de leerlingen over de problematiek van CO2 uitstoot en opwarming van de aarde. ‘Dit is een mooi voorbeeld van de energietransitie op wijkniveau. Ik hoop dat er nog veel meer scholen dit voorbeeld gaan volgen’, aldus Bonte.

Aanmelden als bewoner

Bewoners van Bospolder-Tussendijken en Schiemond (De Boog en Dakpark) die geïnteresseerd zijn kunnen zich aanmelden bij Delfshaven Energie Coöperatie door te mailen naar info@delfshavenenergiecooperatie.nl. Bewoners uit Blijdorp die geïnteresseerd zijn om via Blijstroom gebruik te maken van de toekomstige stroom van de zonnepanelen op basisschool de Margriet kunnen mailen naar paneeldelen@blijstroom.nl.

\