Zon-energie voor iedereen
Gepubliceerd op: 09-09-2022
Geprint op: 29-09-2022
https://www.rotterdam.nl/nieuws/zon-energie-voor-iedereen/
Ga naar de hoofdinhoud

Mensen bewuster maken van wat zonne-energie inhoudt en wat je ermee kunt. Dat is waar het bij de eerste Solar Biënnale in Rotterdam om gaat. Het evenement trekt de wijken in met muziek en spektakel tijdens de ZONdagen.

De berichtgeving over zonne-energie gaat vaak over: hoe efficiënt is het en wat kun je ermee verdienen? Maar om een toekomst vol zonne-energie te bereiken, is het belangrijk om te kijken wat mensen er zelf in hun dagelijks leven mee kunnen, stellen social designers Marjan van Aubel en Pauline van Dongen. Daarom namen ze het initiatief voor de Solar Biënnale, een zeven weken durend evenement.

Programma 'Zon in de Stad'

De Solar Biënnale trekt Rotterdam in met het programma 'ZON in de stad'. Op vier ZONdagen (die op zaterdag vallen!) zijn er allerlei activiteiten, steeds in een andere wijk. Met onder meer muziek, yoga en spoken word rond een grote zilveren, glimmende ring die de zon voorstelt. Op 17 september is dit op het Noordplein, op 24 september bij het Paviljoen aan het water (aan de Maashaven Zuidzijde langs de Brielselaan), 8 oktober op het Alexanderplein en 15 oktober op het Middellandplein. 

3,2 vierkante kilometer zonnepanelen

De Solar Biënnale past bij de ambitie van Rotterdam om over vier jaar 3,2 km2 aan zonnepanelen aangelegd te hebben. In 2050 wil de stad CO2-neutraal zijn. Dan haalt Rotterdam alle energie uit schone bronnen, zoals zonne-energie. De gemeente stelt alle geschikte publieke gebouwen beschikbaar voor de plaatsing van zonnepanelen. 

De SolarBiënnale.com wordt op 9 september geopend. Wethouder Zeegers (van onder andere klimaat) is een van de sprekers. 

Meer informatie

Wilt u meer weten over wat u zelf kunt doen met zonne-energie, kijk dan op de zon als bron en Zonnepanelen op eigen dak (Duurzaam010.nl).