Test met zelfpersende afvalbakken
Gepubliceerd op: 18-07-2022
Geprint op: 18-08-2022
https://www.rotterdam.nl/nieuws/zelfpersende-afvalbak/
Ga naar de hoofdinhoud

De gemeente test op het Binnenrotteplein 3 zelfpersende afvalbakken. Deze bakken hebben een ingebouwd perssysteem, waardoor er veel meer afval in kan. De eerste bakken worden mogelijk eind 2022 geplaatst.

In de buurt van de Markthal staan 3 verschillende zelfpersende afvalbakken. De gemeente test deze bakken op gebruikersgemak. Kunnen ze makkelijk worden schoongemaakt en geleegd? En kun je er makkelijk afval in weggooien?

Eind september wordt dan duidelijk welke soort zelfpersende afvalbak de voorkeur heeft. Deze wordt later in de hele stad gebruikt.

Meer ruimte

De zelfpersende afvalbak perst afval samen, waardoor er meer ruimte ontstaat. Door het perssysteem kan er 600 liter aan afval in de bak. Ter vergelijking: de huidige Rotterdambakken bij de Markthal hebben een inhoud van maximaal 200 liter. Zo hoeft de gemeente de nieuwe afvalbakken minder vaak te legen. Dit scheelt tijd, geld en CO²-uitstoot.

Zonne-energie

Het perssysteem werkt op zonne-energie via een paneel op de bak. Daarnaast kan de gemeente via internet en een app kijken hoe vol de bak is. De zelfpersende afvalbak is veilig voor gebruikers en ontworpen om ongedierte buiten te houden.

Drukke plekken

Eind 2022 moeten de eerste zelfpersende bakken worden geplaatst op drukke plekken in de stad met veel afval, zoals winkelstraten of uitgaansgebieden. De verdere uitrol volgt in 2023. In eerste instantie zijn er zo'n 100 locaties in beeld voor deze nieuwe afvalbakken in de stad.