Winterkouderegeling
Gepubliceerd op: 25-11-2021
Geprint op: 29-11-2021
https://www.rotterdam.nl/nieuws/winterkouderegeling/
Ga naar de hoofdinhoud

De vier grote steden Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag starten vanaf vrijdag 26 november de winterkouderegeling voor dak- en thuislozen.

Dit betekent dat als de gevoelstemperatuur 's nachts onder de 0 graden daalt, dak- en thuislozen terecht kunnen voor een slaapplaats in de opvang, een warme maaltijd en ontbijt. De regeling duurt in ieder geval tot dinsdagochtend 30 november. De winteropvang is ook toegankelijk voor dak- en thuislozen die normaal geen recht hebben op opvang.

Opvang tijdens de wintermaanden

Wanneer de gevoelstemperatuur onder de nul graden zakt, organiseert de gemeente extra opvang (de winteropvang) voor dak- en thuislozen. Dit om te voorkomen dat mensen zonder eigen huis de nacht in de vrieskou op straat moeten doorbrengen. De vier grote steden beslissen samen wanneer de winterkouderegeling in deze steden in gaat. Ook geven zij aan wanneer de winterkouderegeling weer stopt. De regeling is bij opening minimaal 3 nachten van kracht en kan afhankelijk van het weer in de wintermaanden meerdere keren van kracht worden tot uiterlijk 1 april 2022.

Hoe werkt het?

Dak- en thuisloze mensen kunnen zich van 17.30 tot 23.00 uur aanmelden bij de Vijverhofstraat 35-37. Van daaruit worden zij met busjes naar de winteropvang locatie vervoerd. Ze blijven de hele avond en nacht op de locatie. De volgende ochtend worden zij rond 9:00 uur weer terug vervoerd naar het stadscentrum. Ervaren medewerkers van de Nico Adriaan Stichting (NAS) organiseren begeleiding in de opvang.  Zij zorgen voor een verantwoord en veilig verloop. In de opvanglocatie gelden de landelijke richtlijnen voor de coronamaatregelen.

Meer informatie

Alle informatie is te vinden op de pagina Dak- of thuisloos.