Winterkoudeopvang voor dak- en thuislozen
Gepubliceerd op: 02-12-2022
Geprint op: 03-12-2022
https://www.rotterdam.nl/nieuws/winterkoudeopvang/
Ga naar de hoofdinhoud

In Rotterdam is vanaf donderdagavond 1 december tot en met maandagochtend 5 december vanwege kou de winterkouderegeling van kracht.

Dit betekent dat bij vrieskou of andere extreme weersomstandigheden, dak- en thuislozen terecht kunnen voor een slaapplaats in de opvang, een avondmaaltijd en ontbijt. De winterkoudeopvang is op een locatie in gebied Overschie. De zogenoemde winterkouderegeling geldt voor de vier grote steden (G4), Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag.  

Opvang in de wintermaanden

Wanneer de weersomstandigheden leiden tot ontoelaatbare gezondheidsrisico’s, organiseert de gemeente extra opvang - de winterkoudeopvang - voor dak- en thuislozen. Dit is wanneer de gevoelstemperatuur onder de nul graden is, of bijvoorbeeld bij een extreme storm. De regeling moet voorkomen dat mensen zonder eigen huis de nacht in de vrieskou op straat doorbrengen.

De vier grote steden beslissen samen wanneer de winterkoudeopvang ingaat, en weer stopt. De opvang is bij opening minimaal 3 nachten. Afhankelijk van het weer in de wintermaanden kan de regeling meerdere keren gelden, tot 1 april 2023.

Hoe werkt het in Rotterdam?

Als de winterkouderegeling ingaat, kunnen mensen kunnen zich tussen 17.30 en 23.00 uur melden bij de Nico Adriaans Stichting (NAS) op de Vijverhofstraat 35 en worden vanaf daar met busjes naar de winteropvang in Overschie gebracht. Ze komen daar om 18.00 uur aan en blijven er de hele avond en nacht. De volgende ochtend worden zij rond 9.00 uur ‘s morgens weer teruggebracht naar het stadscentrum. Ervaren medewerkers van de NAS organiseren begeleiding in de opvang. Zij zorgen voor een verantwoord en veilig verloop.

Meer informatie

Bekijk ook de pagina Dak-of-thuisloos.