Meer balans in woningaanbod Rotterdam
Gepubliceerd op: 01-11-2019
Geprint op: 18-11-2019
https://www.rotterdam.nl/nieuws/wijkeninbalans/
Spring naar het artikel
Foto: Eric Fecken

De gemeente en de vier grote woningcorporaties willen dat er meer evenwicht komt tussen het aantal woningen in de sociale sector, het midden en het hogere segment. Dat staat in de nieuwe samenwerkingsovereenkomst Wijken in balans 2019-2030.

Door de afspraken tussen woningcorporaties Havensteder, Vestia, Woonbron en Woonstad Rotterdam en de gemeente neemt de kans toe dat Rotterdammers een wooncarrière binnen hun eigen wijk kunnen maken.

Midden- en hoger inkomen

Een van de maatregelen is dat er in wijken als Bospolder-Tussendijken, Oud-Crooswijk, Bloemhof, Feijenoord en Groot-IJsselmonde meer woningen voor mensen met een midden- en een hoger inkomen komen. Het aanbod aan sociale woningen is in deze wijken nog erg groot. Door hier ook ander soorten woningen te plaatsen kunnen bijvoorbeeld jonge starters die het ouderlijk huis verlaten wooncarrière maken in hun wijk. Hetzelfde geldt voor het gezin dat wil doorstromen naar een eengezinswoning of de oudere die de eengezinswoning wil inruilen voor een gelijkvloers appartement.

In wijken als Nesselande, Park16Hoven en Kralingen-West gaan de gemeente en corporaties er juist voor zorgen dat het aantal sociale huurwoningen constant blijft of toeneemt.

Nieuwbouw

Bij nieuwe nieuwe gebiedsontwikkelingen, zoals Nieuw Pompenburg, Parkhaven, Merwe-Vierhavens en Stadionpark gaan de corporaties en gemeente zorgen voor gemiddeld 20 procent sociale huurwoningen in het nieuwbouwaanbod. De vier corporaties krijgen een grondreservering of voorkeurspositie voor sociale nieuwbouw op afgesproken locaties in Rotterdam.

Tijdens deze collegeperiode is de ambitie om 3.600 woningen in het sociale segment te bouwen. Dat is 20 procent van het collegetarget voor 18.000 nieuwbouwwoningen. De rest van de projecten start in de periode 2022 tot 2030.

Thuis in Rotterdam

De afspraken van Wijken in Balans 2019-2030 zijn een uitwerking van Thuis in Rotterdam. Dit is het addendum op de Woonvisie 2030 van dit College dat is aangenomen door de gemeenteraad. Naast de Woonvisie hebben de regiogemeenten met elkaar afgesproken dat ook de buurgemeenten van Rotterdam hun wijken meer in balans gaan brengen door hun aanbod aan sociale woningen te vergroten.

In totaal staan er in Rotterdam 310.300 woningen (peiljaar 2017). De vier grote woningcorporaties hebben bijna 39% van deze woningen, zo'n 121.000, in hun bezit.