Meer begeleiding langdurig werkzoekenden
Gepubliceerd op: 18-04-2019
Geprint op: 20-05-2019
https://www.rotterdam.nl/nieuws/werkzoekenden-banen/
Spring naar het artikel
Foto: Joep Boute

Rotterdam gaat 9.000 langdurig werklozen intensiever ondersteunen bij het vinden van een baan. Zo kunnen zij een (laagdrempelige) opleiding volgen als dat hun kans op werk vergroot.

Het gaat dan bijvoorbeeld om een opleiding tot bedrijfshulpverlener of het behalen van een VCA-diploma (om risicovol werk veilig uit te voeren).

Scholing is één van de nieuwe onderdelen van het programma Prestatie010 (voorheen Tegenprestatie), dat is bedoeld om mensen in de bijstand zoveel mogelijk hulp op maat te bieden. Naast scholing gaat de gemeente hen intensiever begeleiden. Zo kunnen de werkzoekenden samen met een coach werken aan hun sollicitatie- en presentatietechnieken, hun schulden aanpakken.

11 jaar in de bijstand

In Rotterdam zitten ruim 35.000 mensen in de bijstand. Van hen vallen er 20.000 onder het programma Prestatie010. Deze langdurig werkzoekenden zijn gemiddeld 51 jaar en zitten gemiddeld bijna elf jaar in de bijstand. Ze hebben vaak allerlei problemen waardoor een baan vinden lastig is. Maar 9.000 mensen uit deze groep hebben hun leven weer zo ver op orde, dat een baan weer in zicht komt.

Met het nieuwe programma hoopt de gemeente 4.000 van hen in de komende drie jaar aan het werk te helpen.

Banenmarkt

Om werkzoekenden te helpen bij het vinden van een baan, vinden regelmatig banenmarkten plaats. Zo is donderdag 18 april in het Maasgebouw (bij De Kuip) de banenmarkt Hand in Hand naar Werk. Hier bieden in totaal 80 werkgevers uit de regio Rotterdam-Rijnmond met 400 banen. Het gaat onder meer om bedrijven als Albron, Securitas, Albert Heijn, Defensie, Binck en Tempo-Team.

Hulp bij solliciteren

De banenmarkt draait om meer dan alleen het direct vinden van een baan. De bezoekers krijgen hulp bij het opstellen van een goed cv, het inzetten van social media bij hun sollicitatie, het ontdekken van hun sterke kanten en hoe ze deze kunnen laten zien.

Voetbalclub Feyenoord is nauw betrokken. De club organiseert deze dag sport en spellen als pictionairy en 30 seconds. Hier kunnen werkzoekenden en werkgevers met elkaar kennismaken. ‘Sport en spel nemen drempels weg. Het is een makkelijke manier om met elkaar in contact te komen. Daarna kunnen ze met elkaar over vacatures praten’, zegt een woordvoerster daarover.

Banenmarkt op 7 mei

In Rotterdam vinden regelmatig banenmarkten plaats. De volgende banenmarkt is op 7 mei en vindt plaats in Postillion WTC. Ontvangt u een uitkering en wilt u een banenmarkt bezoeken? Neem dan contact op met uw contactpersoon van de gemeente.