Rotterdam zet zich in voor laaggeletterden
Gepubliceerd op: 08-09-2022
Geprint op: 04-10-2022
https://www.rotterdam.nl/nieuws/week-van-taal-en-lezen/
Ga naar de hoofdinhoud

Koos Vervoort had veel problemen in zijn leven omdat hij niet kon lezen of schrijven. Jarenlang zocht hij naar excuses zodat niemand dit wist. Totdat zijn vrouw ingreep. Nu vertelt hij zijn verhaal.

Het begon al op de basisschool. Terwijl zijn klasgenootjes een verhaal hardop voorlazen, de woorden overschreven die de docent opnoemde, was dat voor Koos niet te doen. Toch was dat niet het eerste probleem waar hij zich druk om maakte. 'Ik kom uit een gezin van acht kinderen. M’n vader was alcoholist en we hadden niet veel geld. Ik ging vaak met een lege maag naar school. In de klas was ik eerder afgeleid door iemand die een hap van zijn appel nam, dan dat ik bezig was met de les.'

Verborgen voor de rest

De thuissituatie speelde daarmee een grote rol in zijn ontwikkeling. Hij liep achter op de rest. In zijn leven ontweek Koos situaties waarin hij iets moest lezen of schrijven. Vaak verzon hij een excuus. Zelfs voor zijn vrouw wist Koos zijn laaggeletterdheid vijftien jaar verborgen te houden. Toen hij 41 was kwam ze erachter. Hij ging naar school om te leren lezen en schrijven. Daardoor kwam hij in contact met stichting Lezen en Schrijven, die hem verder hielp.

Inspireer de ander

Eenmaal wat taallessen verder ging het snel. Koos maakte van zijn diepe verdriet zijn grootste overwinning. Hij schreef een boek waarin hij de lezer meeneemt in zijn levensverhaal en ervaringen deelt hoe hij omgaat met lezen en schrijven. Van laaggeletterde tot schrijver, heet het. Ook deelt hij als ervaringsdeskundige van de gemeente Rotterdam zijn verhaal in presentaties. Daarmee inspireert hij anderen in Rotterdam waarom taal belangrijk is.

‘Kinderen van laaggeletterden hebben een grotere kans om zelf ook laaggeletterd te worden.’

Tom Adriaanse - Beleidsadviseur gemeente Rotterdam

De week van Lezen & Schrijven

Van 8 tot en met 15 september is het de week van Lezen & Schrijven. In Nederland zijn ongeveer 2,5 miljoen laaggeletterden. In Rotterdam is het aantal ongeveer 90.000. 'Mensen die laaggeletterd zijn komen sneller in de schulden, leven ongezonder en kunnen op het werk sneller in onveilige situaties terechtkomen', zegt beleidsadviseur Tom Adriaanse van de gemeente. ‘Kinderen van laaggeletterden hebben een grotere kans om zelf ook laaggeletterd te worden.'

Adriaanse: 'Daar proberen we wat aan te doen. Met het aanbod van taallessen in de stad willen we zo dicht mogelijk bij de leefwereld van Rotterdammers blijven. Zo kan je taallessen volgen om uiteindelijk, bijvoorbeeld, het gesprek met de huisarts aan te kunnen gaan of om aanwezig te kunnen zijn op ouderavonden.' Koos: 'Doordat de gemeente de lessen koppelt aan thema’s die voor mensen belangrijk zijn maak je de stappen een heel stuk kleiner om iets te leren. Dat is zeker voor laaggeletterden belangrijk om iets goed te kunnen snappen.'

Talent ontdekt

Doordat Koos leerde lezen en schrijven ontdekte hij ook meer talenten. Namelijk ook zingen en toneelspelen. 'Door hun inzet heb ik m’n ware zelf kunnen vinden en durf ik m’n stem te laten horen,' zo sluit hij af.

Meer informatie?

Bent u nieuwsgierig wat de gemeente Rotterdam kan betekenen voor u om beter te worden in taal? Kijk dan op Beterintaal.nu. Of lees meer over het team van taalambassadeurs op Lezenenschrijven.nl.