Week van Alfabetisering
Gepubliceerd op: 06-09-2019
Geprint op: 19-09-2019
https://www.rotterdam.nl/nieuws/week-van-alfabetisering/
Spring naar het artikel
Foto: David Rozing

Een op de vijf Rotterdammers kan niet goed lezen en schrijven. Dat zijn zeker niet alleen migranten, want tweederde van de groep laaggeletterden is hier geboren. De Week van de Alfabetisering vraagt aandacht voor hun problemen.

Niet goed kunnen lezen en schrijven - is dat eigenlijk erg? Nou en of, vertelt Erika Nemeth van de gemeente Rotterdam. ‘Want meestal staat het niet op zichzelf. Vaak blijkt het een oorzaak van andere, acute problemen. Neem een huisuitzetting. Dat komt vaak door hoge schulden. Soms komen die doordat iemand de administratie niet op orde heeft, omdat hij of zij niet goed kan lezen en schrijven. Dan kun je iemand wel helpen met die schulden, maar daarna is het wachten op het volgende probleem’.

Hier geboren

De laaggeletterden die hier zijn geboren kunnen zich mondeling meestal goed redden en hebben vaak werk. ‘Zo kan het jarenlang goed gaan’, legt Nemeth uit. ‘Tot er ineens iets gebeurt. Het werk wordt bijvoorbeeld meer gedigitaliseerd. Dan kan iemand het ineens niet meer bijbenen. Of er gebeurt iets met de gezondheid, en de patiënt kan de instructies rond het medicijngebruik niet nalezen, of begrijpt de bijsluiter niet. Daardoor komen mensen vaak meerdere keren terug bij de dokter of het ziekenhuis, terwijl dat normaal gesproken niet nodig is. Het kost de samenleving dus ook gewoon veel geld.’

‘Voor het theorie-examen moet ik eerst mijn Nederlands verbeteren!’

Aik

Taaltrajecten

Om mensen met lees- en schrijfproblemen te helpen, zijn er allerlei taaltrajecten. Niet alleen de gemeente biedt deze aan, ook tal van instanties en bedrijven. Die hebben er ook alle belang bij. Want mensen die goed kunnen lezen en schrijven, kunnen beter met computers werken, snappen veiligheidsvoorschriften beter en kunnen doorgroeien. Zo droomt Aik ervan vrachtwagenchauffeur te worden. ‘Voor het theorie-examen moet ik eerst mijn Nederlands verbeteren!’

Week van de Alfabetisering

De landelijke Week van de Alfabetisering is van 9 tot en met 15 september. In Rotterdam is er elke dag op een andere plek in de stad een leuk programma. Een greep daaruit:

  • 9 september, Binnenrotte: Taalparade met onder meer muziek, reuzenscrabble, informatie en hapje en drankje
  • 11 september, Afrikaanderplein: onder andere voorlezen voor kinderen (met workshop voor ouders)
  • 14 september, Grotekerkplein/Stadspodium: onder andere workshop Loesje-posters maken, voorleesestafette, workshop met stadsdichter, optredens.

Meer informatie

Wat is laaggeletterdheid? Iemand is laaggeletterd als diegene moeite heeft met lezen, schrijven, rekenen en/of digitale vaardigheden. Daardoor loopt hij of zij tegen allerlei vragen en problemen aan, zoals: Wat staat er in de bijsluiter bij medicijnen? Hoe laat vertrekt de trein? Wat staat er in de vacaturetekst? In Nederland is het aantal laaggeletterden in de leeftijd van 16 tot en met 65 jaar bijna 12 procent en in Rotterdam is dat 21 procent (bijna 90.000 mensen).

Het hele programma vindt u op de evenementenpagina over de Week van de Alfabetisering.