Met (groene) energie het nieuwe jaar in
Gepubliceerd op: 08-01-2019
Geprint op: 21-01-2019
https://www.rotterdam.nl/nieuws/wat-staat-ons-te-wachten/
Spring naar het artikel
Foto: Gerhard van Roon - Kunst en Vliegwerk

Wat staat ons Rotterdammers allemaal te wachten in 2019? Niemand kan koffiedik kijken, maar van een aantal zaken weten we nu al zeker dat we er komend jaar mee te maken krijgen.

Rond de zomer gaat de Maastunnel open, na een twee jaar durende renovatie. Ook de Hoekse Lijn, de metrolijn van Rotterdam naar Hoek van Holland, wordt komend jaar in gebruik genomen. De Coolsingel blijft deels afgesloten. Maar goed nieuws voor de marathonlopers: de finish is dit jaar wel op de Coolsingel.

Kunst en voetbal

Museumliefhebbers moeten even goed plannen. Tot 26 mei kunt u nog terecht in Boijmans, daarna sluit dit museum de deuren voor een zeven jaar durende renovatie. Het Wereldmuseum is juist nu dicht voor een flinke verbouwing, maar gaat naar verwachting in de zomer weer open. Houdt u meer van voetbal, dan wordt dit misschien een bijzonder jaar. Want als het Sparta lukt om te promoveren, en Excelsior om niet te degraderen, dan zou Rotterdam weer drie clubs in de eredivisie kunnen krijgen.

Koploper duurzaamheid

Maar een van de belangrijkste thema’s van 2019 is toch wel: energie. Zowel op wereldschaal als in onze eigen omgeving. Van koploper vervuiling moet Rotterdam de komende jaren koploper duurzaamheid worden. Daarom sluit de gemeente dit voorjaar samen met bewoners en bedrijven een klimaatakkoord, om de CO2-uitstoot in tien jaar tijd met de helft te verminderen. Daarna spreken ze verder over concrete maatregelen voor onder meer woningen, verkeer en haven. 

En verder:

  • kunnen we dit jaar weer tweemaal naar de stembus. Op 20 maart voor de waterschaps- en Provinciale Statenverkiezingen en op 23 mei voor de verkiezing van het Europees Parlement
  • staat voor 29 maart de Brexit op de planning, met gevolgen voor vakantiegangers, ondernemers en de haven
  • start de bouw van zes woontorens en minstens zoveel andere wooncomplexen, waaronder de drijvende woningen in de Nassauhaven
  • heeft de hoogste rechter besloten dat RIF010, het stadsinitiatief uit 2014 ‘surfen in de binnenstad’ er mag komen
  • vieren Rotterdam Centraal en de Markthal hun vijfjarig bestaan
  • wordt Jules Deelder, roemrucht Rotterdammer en oud-nachtburgemeester, 75 jaar
  • komen er weer concerten in de Kuip (nog even genieten van het oude stadion) van Marco Borsato en van Rammstein
  • komen er nieuwe initiatieven om eenzaamheid tegen te gaan, werkzoekenden aan werk te helpen en iedereen van passende zorg te voorzien
  • kunt u uw goede ideeën voor de stad werkelijkheid laten worden door ze in te dienen bij CityLab010

Dit artikel verscheen eerder in de Stadskrant. De papieren Stadskrant leest u tweewekelijks in de gratis huis-aan-huiskranten van De Persgroep (onder andere De Havenloods). Alle edities zijn ook op te lezen op Rotterdam.nl/Stadskrant.