Investeren om uit de crisis te komen
Gepubliceerd op: 09-06-2021
Geprint op: 25-06-2021
https://www.rotterdam.nl/nieuws/voorjaarsnota2021/
Ga naar de hoofdinhoud
Speel video af

De gemeentelijke belastingen gaan dit jaar niet omhoog, ondanks de financiële impact van de coronacrisis. Ook wordt er niet bezuinigd in de stad. Er wordt juist geïnvesteerd en gebouwd, en er komt een zomerprogramma voor kinderen.

Dat schrijft het college van burgemeester en wethouders in de voorjaarsnota aan de gemeenteraad.

'Rekening coronacrisis niet bij Rotterdammer'

In de voorjaarsnota staan de plannen die het college heeft voor de stad en hoeveel geld het daaraan wil uitgeven. ‘We leggen de rekening van de coronacrisis niet neer bij de Rotterdammer. Juist nu het einde in zicht lijkt, willen we Rotterdam en zijn inwoners sterker uit de crisis laten komen’, zegt wethouder Arjan van Gils van Financiën.

Minder inkomsten

De coronacrisis heeft volgens het college grote impact op de financiën. De gemeente heeft bijvoorbeeld meer geld moeten uitgeven aan de gezondheidszorg. Tegelijkertijd komt er waarschijnlijk rond de 54 miljoen euro minder binnen. Corona heeft ook gevolgen voor het huishoudboekje van de Rotterdammer. Vooral zzp’ers, flexwerkers, jongeren en schoolverlaters zijn hard geraakt.

Bekijk ook onderstaande video met de hoofdlijnen uit de Voorjaarsnota.

De tekst gaat verder onder de video.

Stadsprojecten

Om mensen aan het werk te houden en de economie te stimuleren, wil het college 114 miljoen euro investeren. Onder meer het woningtekort wordt aangepakt. Er wordt flink gebouwd en lege winkel- en kantoorpanden worden omgebouwd tot huizen.  Het college wil bovendien dit jaar weer geld uittrekken voor de zeven stadsprojecten, waaronder het Rijnhavenkwartier en Park Maashaven.

Zonne-energie

Daarnaast geeft het college 130 miljoen euro uit aan verduurzaming. Er wordt geïnvesteerd in zonne-energie, huizen gaan van het gas af en er komen meer laadpalen voor elektrische auto’s. Ook kunnen onder anderen woningeigenaren een lening krijgen om hun huis te verduurzamen. Door te blijven bouwen en verduurzamen, ontstaan er banen en kan de economische schade van de coronacrisis zo goed mogelijk worden opgevangen. Alle informatie over duurzaamheid in Rotterdam lees je op Duurzaam010.nl.

Omscholing

Rotterdammers die wel hun baan zijn kwijtgeraakt kunnen zich op kosten van de gemeente laten bij- en omscholen. Om ervoor te zorgen dat zij werk vinden in sectoren waar banen zijn, krijgen ze scholingsadvies. Als het nodig is, kunnen ze vanuit het Rotterdams Scholingsfonds ook een voucher krijgen van maximaal 2.500 euro. Hiermee kunnen ze een opleiding volgen.

Taal- en sportlessen

Voor kinderen is er dit jaar Zomertalent 010. Dit is een programma voor tweeduizend basisschoolleerlingen uit achterstandswijken.  Door het thuisonderwijs heeft een deel van de scholieren een leerachterstand. Zij krijgen taallessen, sportlessen en leren sociale vaardigheden aan.

Meer informatie

Meer over de voorjaarsnota op Watdoetdegemeente.rotterdam.nl.

Bekijk ook deze video over de Voorjaarsnota.