'Wees creatief met restjes'
Gepubliceerd op: 23-12-2020
Geprint op: 16-01-2021
https://www.rotterdam.nl/nieuws/voedselverspilling/
Ga naar de hoofdinhoud

‘Eten weggooien? Dat gebeurde echt niet bij ons thuis’, vertelt chef-kok en leraar Ramon Beuk. ‘We waren niet heel arm, maar hadden het zeker niet breed. Mijn moeder lette er dan ook goed op dat we geen voedsel verspilden.’

Voor Ramon is het inmiddels een tweede natuur om eten goed te bewaren en te hergebruiken. Mensen hebben volgens hem vaak te weinig vriesruimte. ‘Invriezen is voor veel mensen een vies woord, maar het is juist fantastisch om te doen. Soepen, sauzen, rijst, knoflook, noem maar op. De vriezer is mijn vriend. Ik kook altijd extra, want dat levert tijdwinst op en ik ben goedkoper uit. Zo maak ik altijd pom en lasagne in grote hoeveelheden. En vergeet kruiden niet, die kun je prima invriezen. Oké, je kunt kruiden die je hebt ingevroren niet gebruiken voor garnering, omdat de structuur niet meer hetzelfde is. Maar de smaak blijft fantastisch.’

Thaise twist

Tijdens de feestdagen ligt voedselverspilling nog eens extra op de loer, omdat mensen bijvoorbeeld niet te weinig willen voorzetten of gerechten maken met ingrediënten die ze niet vaak gebruiken. Wat doe je dan met wat je over hebt? ‘Maak met restjes combinaties waar je niet meteen aan denkt. Wees creatief en visualiseer met je tong’, zegt Ramon Beuk. ‘Heb je bijvoorbeeld witlof over, geef er een Thaise twist aan door de groente te bereiden met Thaise basilicum en vissaus. En wat te doen met overgebleven kruiden? Neem salie, pureer het met olie en vries het in.’

Zaadje planten

‘Ik kan wel honderd tips geven om geen voedsel te verspillen, maar het allerbelangrijkste is: denk na! En plant een zaadje bij jezelf en probeer niets meer weg te gooien.’ Uiteindelijk gaat het ook om hoe je je keuken organiseert. Daarover heeft Ramon Beuk deze maand zijn boek  ‘Wayooh’ uitgegeven. Het is een zelfhulpboek voor in de keuken, gericht op tijdwinst, kostenbesparing, het wegnemen van stress en natuurlijk het voorkomen van verspilling.

5 gouden tips tegen voedselverspilling

Nederlanders gooien gemiddeld 34 kilo eten per persoon per jaar weg. Koop slim, kook slim en bewaar slim. Dat levert minder voedselverspilling op en de impact op het milieu daalt met 14 procent. Bovendien bespaart u ook nog eens 120 euro per persoon per jaar.

  1. Plan wat je eet: maak een eetplanning per week
  2. Check je voorraad: eet eerst wat je nog in huis hebt, koop daarna pas nieuwe boodschappen
  3. Kook op maat en eet restjes
  4. Zet de koelkast op 4 graden: de ideale temperatuur om producten langer te kunnen bewaren
  5. Kijk, ruik en proef: ‘Tenminste houdbaar tot’ geeft een garantie tot wanneer een product minimaan houdbaar is. Veel producten kunt u lang na deze datum nog eten of drinken. ‘Te gebruiken tot’ geeft de datum aan waarop u het product nog kunt eten of invriezen.