Voedselbomen
Gepubliceerd op: 23-03-2021
Geprint op: 22-04-2021
https://www.rotterdam.nl/nieuws/voedselbomen/
Ga naar de hoofdinhoud

Staatsbosbeheer vierde in 2019 haar 120-jarige bestaan en schonk 120 bomen aan de stichting Plezierrivier de Rotte. Daar schonken ze de bomen op hun beurt aan de gemeente.

Eerder zijn al bomen geplant. Nu zijn ook de andere 101 bomen en struiken geplant bij het Stokviswater, het Noordplein, het Zwaanshalspark, de Gordelweg en in het Ommoordse Veld. Het zijn vooral veel vruchtdragende bomen en struiken zoals aalbessen, bosbessen, kruisbessen, en appels en peren.

Plukroute

Stichting Plezierrivier de Rotte wil hier een echte 'plukroute' van maken. Waarbij je op iedere plek informatie krijgt over de bomen, de vruchten en wanneer je die kunt plukken. Ook wordt het verhaal van de rivier de Rotte verteld. Zodra de route klaar is vindt u ze op Derotte.nl.

Locaties uitdaging

De gemeente Rotterdam, Staatsbosbeheer en stichting Plezierrivier de Rotte kozen samen de locaties voor de bomen en struiken. Dit bleek geen gemakkelijke opgave. Marja de Bruyn, stichting Plezierrivier de Rotte: 'De ruimte in de stad is beperkt, ook langs de rivier de Rotte. Bij het planten van een boom, en in het bijzonder een voedselboom, komt toch meer kijken dan je in eerste instantie denkt. De meeste locaties die wij bedachten bleken niet mogelijk. Er lagen ondergrondse leidingen, onderhoud was op de betreffende plek niet mogelijk of de bomen hadden er onvoldoende ruimte. Gelukkig zijn nu toch mooie plekken gevonden. Soms iets verder van de rivier de Rotte gelegen, maar nog steeds in Rotterdam en langs de groene zones die naar de Rotte leiden.'

Bomen geadopteerd

In december 2019 werd de eerste boom geplant. Een Kroosboom in Crooswijk. Symbolisch, omdat vroeger in Crooswijk de beroemde kroosbomen (Pruimenbomen) zijn gekweekt. Deze boom is geadopteerd door de kinderen van basisschool Noen. In maart 2020 werden nog eens 18 bomen geplant in Blijdorp. Ook deze werden geadopteerd. De stichting wil graag dat ook andere scholen in de nabije omgeving de voedselbomen gaan adopteren. Na corona gaan ze hiermee aan de slag.