Vijf vragen over het vlaggenprotocol
Gepubliceerd op: 10-09-2019
Geprint op: 19-09-2019
https://www.rotterdam.nl/nieuws/vlaggenprotocol/
Spring naar het artikel
Foto: Joep Boute

Op het dak van het stadhuis wapperen dagelijks drie vlaggen. Welke zijn dat, waarom wapperen ze daar en wat zijn de regels rond het hijsen van de vlaggen?

Welke vlaggen wapperen standaard op het stadhuis?

Op de middelste toren wappert de belangrijkste vlag: de Nederlandse driekleur. Volgens protocol is het zo, dat als je met je rug naar de vlaggenmasten staat, de vlaggenmast rechts de tweede belangrijkste is. Daar hangt de vlag van Rotterdam. En dan is er nog de Europese vlag, boven de kamer van de burgemeester. De standaard afmeting van de vlaggen op het stadhuis is 5 bij 3 meter.

Soms hangt er een andere vlag, hoe zit dat?

De burgemeester bepaalt wanneer er een andere vlag wordt gehesen. Bijvoorbeeld bij een staatsbezoek of na een aanslag. In dat laatste geval gaat in Rotterdam de vlag van het betreffende land halfstok om medeleven te betuigen. Soms wordt ook een andere vlag gehesen, zoals de regenboogvlag op 17 mei, de dag tegen homofobie.

Kiest Rotterdam altijd zelf welke vlaggen er hangen?

Meestal wel. Maar ook de minister-president kan een bijzondere vlaginstructie uitdoen. Bijvoorbeeld bij een aanslag in Nederland of als een lid van het Koninklijk Huis overlijdt. Dan gaat de Nederlandse vlag op het stadhuis halfstok. En op bijvoorbeeld Koningsdag gaat de vlag vergezeld van een oranje wimpel.

Zijn er regels voor het ophangen van een vlag?

Ja, er is een algemene vlaginstructie van de Rijksoverheid. Zo mag een landenvlag nooit de grond raken. Een vlag moet in de avond en nacht altijd verlicht zijn, zodat de kleuren goed zichtbaar zijn. En boven windkracht 6 mogen geen vlaggen worden gehesen, om te voorkomen dat ze kapot waaien.

Hoeveel vlaggen heeft het stadhuis?

In de kluis liggen 89 verschillende vlaggen. Hiermee is een groot deel van de landenvlaggen in huis. Mocht er, bijvoorbeeld na een aanslag, onverhoopt een vlag niet aanwezig zijn dan wordt deze zo mogelijk door een spoedkoerier bezorgd.