Vissen op plastic afval
Gepubliceerd op: 01-09-2022
Geprint op: 04-10-2022
https://www.rotterdam.nl/nieuws/vissen-op-plastic-afval/
Ga naar de hoofdinhoud

Plastic in het milieu is een enorm probleem, vooral als het gaat afbrokkelen. Niet alleen op het land, ook in het water. Daarom gaan allerlei groepen er regelmatig met de boot op uit om op plastic te vissen in het Rotterdamse water.

‘Per jaar eten we ongeveer 52 bankpasjes aan microplastics op. Onderzoek toont aan dat die microscopisch kleine stukjes al in onze bloedbaan zitten’, vertelt Hans van Weel van World Port Clean Up. Hij legt uit waarom het zo ontzettend belangrijk is dat er geen plastic meer in het milieu komt. ‘Het is niet alleen slecht voor allerlei dieren en planten, maar ook voor onszelf. Plastic vergaat niet, maar het verbrokkelt wel. Daardoor komen er hele kleine deeltjes plastic vrij. Die microplastics worden zelfs al in embryo’s aangetroffen.’

een pop in de kraam met opgevist plastic

Steeds meer bewust

De microplastics zitten overal in. In dieren en vissen, maar ook in het water, zelfs in bronwater. Er valt dus niet aan te ontkomen.

Steeds meer mensen zijn zich bewust van de enorme nadelen van plastic. Toch gebruiken we het allemaal nog vrijwel dagelijks. En zo komt er veel plastic in het milieu en ook in het water terecht. ‘Mensen gooien het zelf in het water of het waait erin vanaf het land', zegt Van Weel.

Vanaf een boot

Verschillende groepen mensen halen vanaf een boot plastic uit het water. Van Weel: ‘Schoolkinderen gaan met boten van Plastic Whale het water op. Ze hebben grijpers en netten aan boord en halen uit de Leuvehaven en de Oude Haven afval uit het water. Daarnaast liggen de GreenKayaks, daarmee kun je op plastic vissen op plekken waar de boten niet kunnen komen. En bijna elke dag vaart zorginstelling ASVZ met jongens met een verstandelijke beperking, ook om plastic uit het water te vissen.’

Bekijk ook onderstaande video met Hans van Weel van World Port Clean Up. De tekst gaat verder onder de video.

De containerklep met daarop wat posters over onder meer hergebruik van plastic

‘Patatkraam’ met plastic

Het resultaat van al dat gevis is te zien aan de Leuvehaven. In een grote open container zie je het opgeviste zwerfafval. In een soort ‘patatkraam’ ernaast liggen de meest bijzondere vondsten van de afgelopen jaren, zoals allerlei soort speelgoed, bierkratjes en heel veel schoenen. 

 

Meer informatie

De ambitie van de gemeente is dat de Rotterdamse wateren in 2050 afvalvrij zijn. Achterliggend doel is om de biodiversiteit te behouden én te vergroten en te zorgen voor een gezonde en veilige leefomgeving voor mensen en dieren. De gemeente doet er samen met inwoners, bedrijven en andere organisaties alles aan om te voorkomen dat er (plastic) afval in het water komt. En plastic dat toch in het water terechtkomt, wordt er zo snel mogelijk uitgehaald. Zo wordt voorkomen dat het naar zee spoelt en afbreekt in kleine stukjes.

Meer informatie staat op de pagina afvalvrijewateren.