Anderhalve meter blijft de norm
Gepubliceerd op: 25-06-2020
Geprint op: 14-08-2020
https://www.rotterdam.nl/nieuws/versoepelingen1juli/
Spring naar het artikel

De belangrijkste regel blijft: houd 1,5 meter afstand, maar tegelijk kan met de versoepeling veel meer vanaf 1 juli. Wat betekent dat voor Rotterdammers?

Er mag binnen gesport worden, evenementen kunnen weer plaatsvinden en de middelbare scholen gaan na de zomervakantie weer volledig open. Dat zijn een aantal belangrijke versoepelingen die de Rijksoverheid op 24 juni aankondigde. Vanwege de flinke daling van het aantal besmettingen en het aantal ziekenhuisopnames gaan we vanaf 1 juli van een intelligente lockdown naar ruimte met regels.

Belangrijk blijft, dat iedereen bij klachten thuis blijft en zich zo snel mogelijk laat testen op het coronavirus. Houd altijd 1,5 meter afstand van anderen, was vaak uw handen, werk zoveel mogelijk thuis, vermijd drukke plekken en reis zoveel mogelijk buiten de spits.

Meer ruimte binnen en buiten op 1,5 meter

Zowel binnen als buiten moet 1,5 meter afstand gehouden worden. Als er sprake is van doorstroming van mensen, bijvoorbeeld bij dierentuinen, pretparken, bibliotheken en kermissen, dan geldt er geen maximumaantal personen meer. Er geldt ook geen maximumaantal als er een vaste zitplaats, reservering en gezondheidscheck is. Is het niet mogelijk om te reserveren of om een gezondheidscheck te doen, dan geldt een maximumaantal van 100 mensen tegelijkertijd binnen en 250 mensen tegelijkertijd buiten.

Algemeen geldt: personeel telt hierbij niet mee. In de horeca is een vaste zitplaats altijd verplicht.

1,5 meter afstand niet voor iedereen

Kinderen tot 18 jaar hoeven onderling geen 1,5 meter afstand meer te houden. Dit geldt ook voor mensen met contactberoepen en hulpbehoevenden. Terrassen mogen dichter dan 1,5 meter van elkaar staan, maar dan moet er wel een kuchscherm tussen de tafels geplaatst worden.

Sporten: buiten én binnen

Vanaf 1 juli is er ook op het gebied van sport en bewegen meer mogelijk. De belangrijkste versoepelingen op sport en beweeggebied zijn:

  • Spelcontact, wedstrijden en toeschouwers zijn weer toegestaan
  • Binnensport kan weer open
  • Samenkomsten binnen en buiten met meer mensen zijn mogelijk
  • De sportkantines mogen open (volgens de richtlijnen zoals die voor de horeca gelden)

Kijk voor een volledig overzicht op sport, scouting en speeltuinen in tijden van het coronavirus op Rotterdam.nl/veiligsporten.

Evenementen

Evenementen zijn vanaf 1 juli weer toegestaan. Het aanvragen van een vergunning voor kleinschalige evenementen kan naar verwachting weer vanaf 1 juli. Een evenement moet altijd gemeld worden bij de gemeente. Voor kleine (0-) evenementen, zoals een buurtbarbecue, geldt een behandeltijd van 5 werkdagen en voor grotere evenementen (een A-vergunningen) staat 4 weken. Kijk op Rotterdam.nl/evenementenvergunning voor meer informatie.

Meer informatie

Ga naar Rijksoverheid.nl/corona voor alle geldende maatregelen per thema. Bekijk de pagina Rotterdam.nl/corona voor alle maatregelen rond het coronavirus in en voor Rotterdam. En bekijk hier een overzicht van al onze eerdere nieuwsberichten over corona.

\