Verbod ballonnen oplaten
Gepubliceerd op: 05-06-2019
Geprint op: 18-06-2019
https://www.rotterdam.nl/nieuws/verbod-ballonnen-oplaten/
Spring naar het artikel
Foto: Hilke Fromm Pixabay

Het ziet er mooi uit, maar ballonnen oplaten heeft nadelige gevolgen voor natuur en het milieu. Daarom wil het college dat het oplaten van ballonnen per 1 juli aanstaande niet meer is toegestaan. De APV wordt hierop aangepast.

In Rotterdam worden geregeld sfeer- en feestballonnen opgelaten. Hoe sfeervol dit ook lijkt, het is geen goed idee. Want.. wat wat naar boven gaat, komt ook weer naar beneden. De ballonnen en resten daarvan zoals linten, ijzerdraden en touwtjes komen terecht op straat, in sloten en op het strand. Als zwerfafval dus. Bovendien kunnen resten van de ballonnen worden opgegeten door vissen, vogels en andere dieren die hier ziek van worden of erin stikken. Ballonnen die met een open vuurbron opstijgen vormen ook nog een risico op brand.

Alle ballonnen

Het verbod geldt voor alle soorten ballonnen die met helium of een ander gas of open vuur opstijgen. Het maakt daarbij niet uit van welk materiaal de ballonnen zijn gemaakt. Of het nu gaat om een herdenkingsballon, sfeerballon, gelukslampion, Thaise wensballon, papierballon of geluksballon: ze mogen niet meer worden opgelaten. Bewoners en bedrijven mogen nog wel bomen en objecten versieren met ballonnen, zolang zij deze zelf weer opruimen.

Lees ook de raadsbrief over het oplaatverbod van ballonnen van wethouder Bonte.

Alternatief

Op zoek naar alternatieven? Op de website Die ballon gaat niet op, een initiatief van Vereniging Kust & Zee, Stichting De Noordzee en Plastic Soup Foundation, staan verschillende milieuvriendelijke voorbeelden. Denk bijvoorbeeld eens aan vliegers, een lampionnenoptocht of een samenzang.