Veranderingen in 2020
Gepubliceerd op: 31-12-2019
Geprint op: 15-01-2020
https://www.rotterdam.nl/nieuws/veranderingen-2020/
Spring naar het artikel

Wat is er vanaf 1 januari anders geregeld in Rotterdam? Een greep uit de veranderingen en nieuwe afspraken.

Ja, ja!

Wél of juist géén ongeadresseerde reclame in de bus? U kunt een keuze maken door het wel of niet plakken van een sticker op uw brievenbus. U ontvangt na 31 maart 2020 standaard nog wel huis-aan-huisbladen in de bus maar geen reclamefolders meer.

Groensubsidie

Het vergroenen van tuinen of (dak)terrassen. De regenpijp afkoppelen van het riool. Regenwater opvangen en (her)gebruiken. Rotterdamse huiseigenaren, bedrijven en organisaties kunnen hiervoor subsidie aanvragen.

Oplaatverbod ballonnen

Ballonnen de lucht in laten. Dat oogt feestelijk, maar de resten kunnen worden opgegeten door vissen, vogels en andere dieren die hier ziek van worden of erin stikken. Daarom geldt in 2020 een oplaatverbod.

Nieuw parkeertarief

Parkeren op straat heeft vanaf morgen drie in plaats van twee soorten tarieven. Nu geldt nog een hoogtarief en een laagtarief. Sinds 1 januari is er ook een middentarief voor de ring rond het centrum.

Extraatje voor de jeugd

Het Jeugd-tegoed voor jongeren van 12 tot en met 17 jaar uit gezinnen met een laag inkomen is met 100 euro verhoogd naar 500 euro.

Milieuzone aangepast

De milieuzone voor personenauto’s (benzine, LPG én diesel) is verdwenen. De milieuzone geldt nog wel voor vrachtverkeer.

Rioolvervanging goedkoper

De kosten voor vervanging van de rioolaansluiting in openbaar gebied komen tot op heden voor rekening van de pandeigenaar. Vanaf 2020 betaalt de gemeente Rotterdam bij het vervangen van het hoofdriool dit deel.

Burenakkoord

De gemeente start in Hoogvliet en Prins Alexander met het burenakkoord. Dit is een proef die eigenaren van een woning meer vrijheid geeft om kleine aanpassingen aan hun woning te doen zodat zij er langer en met meer plezier kunnen wonen.

Nieuwe evenementen

2020 heeft een bomvolle evenementenkalender. Natuurlijk met het Songfestival in mei, maar ook met Delfshaven 400 vanaf juli, met vier weken lang festiviteiten in het teken van 400 jaar pelgrimvaders. En, Rotterdam viert uitgebreid 75 jaar bevrijding.

Meer informatie

Meer weten over hoe bestuur, stad en partners samen doorpakken voor het Rotterdam van nu en de toekomst? Kijk op de pagina Wonen in een wereldstad.

\