Mathenesserbrug ziet slagboomduikers
Gepubliceerd op: 20-10-2021
Geprint op: 01-12-2021
https://www.rotterdam.nl/nieuws/veilige-brug/
Ga naar de hoofdinhoud

De Mathenesserbrug heeft als eerste brug in Rotterdam een 'Veilige Brug Assistent'. Dit systeem ondersteunt de brugwachter bij het kijken of de brug echt leeg is na het sluiten van de slagbomen.

Vaak willen er mensen nog snel over de brug terwijl de slagbomen al dicht zijn: levensgevaarlijk en strafbaar. De brugwachter houdt dit via camera’s altijd goed in de gaten, maar soms glipt er nog iemand tussendoor. Met de ‘Veilige Brug Assistent’ kan de brugwachter nog beter in de gaten houden of er geen 'slagboomduikers' lopen. De Veilige Brug Assistent verkleint de kans op ongelukken en maakt de brug veiliger.

Signaal

Het systeem op de Mathenesserbrug bestaat uit sensoren aan beide kanten van de brug. Die hebben zicht op het hele brugdek. Ook bij slecht weer en ’s nachts. Als de slagbomen dichtgaan en de sensoren zien een fietser of een voetganger op het brugdek, dan krijgt de brugwachter een signaal. De brugwachter kan het heffen van de brug direct stoppen en via de intercom de persoon vertellen om achter de slagbomen te gaan staan.

Proef

De gemeente Rotterdam werkt aan het veiliger openen en sluiten van bruggen. Bij deze proef werkt Rotterdam met de technisch ontwikkelaars EQUANS en SmartVision. Het testen van de Veilige Brug Assistent gebeurt ook op de Boombrug in Dordrecht. Rotterdam overweegt of het systeem ook op andere bruggen kan worden getest.