Lekker buiten zwemmen, maar waar?
Gepubliceerd op: 29-05-2019
Geprint op: 19-08-2019
https://www.rotterdam.nl/nieuws/veilig-buiten-zwemmen/
Spring naar het artikel
Foto: Arnoud Verhey

De zomer is in volle gang. Waar in Rotterdam kunt u veilig een duik nemen in natuurwater?

Zwemmen in natuurwater is voor veel mensen aantrekkelijk, maar niet zonder risico. Op Zwemwater.nl kunt u eenvoudig checken welke locaties voldoen aan de normen voor veiligheid, hygiëne en zwemwaterkwaliteit. Doe dat dus altijd eerst voordat u besluit ergens in open water te gaan zwemmen. Op de website is direct te zien als er een negatief zwemadvies geldt voor een bepaalde locatie, bijvoorbeeld vanwege blauwalg.

Blauwe Vlag

Daarnaast is er de Blauwe Vlag, een internationaal kwaliteitskeurmerk voor schone en veilige stranden en jachthavens. Naast schoon zwemwater telt onder andere de aanwezigheid van EHBO, toiletten en afvalbakken mee. Jorg Pieneman, wateradviseur bij de gemeente: ‘Het zwemwater wordt gecontroleerd op de E.coli- en de intestinale entrococcenbacterie. Er zijn vier categorieën waterkwaliteit: uitstekend, goed, aanvaardbaar en slecht. Alleen bij ‘slecht’ kan een negatief zwemadvies ingesteld worden. Bij de andere categorieën kun je prima zwemmen. De Blauwe Vlag krijg je pas als het gemiddelde van de metingen over vier badseizoenen ‘uitstekend’ is.

Hoek van Holland

Het strand van Nesselande heeft dit jaar, voor de derde keer op rij, een Blauwe Vlag gekregen. Hoek van Holland verrassend niet. Pieneman: ‘Dat komt door één slechte meting in augustus vorig jaar. De metingen daarvoor en daarna waren allemaal minimaal goed. Maar door die ene meting is het gemiddelde net onder uitstekend gezakt. Een groot deel van de Zuid-Hollandse stranden heeft daardoor nu geen Blauwe Vlag. En dat is vervelend, want buitenlandse toeristen hechten waarde aan de Blauwe Vlag.’ We stellen als gemeente het systeem nu ter discussie. Er zou bijvoorbeeld vaker gemeten kunnen worden, waardoor de invloed van één meting minder groot wordt.’

Zwemmen in Rotterdams open water:

Zwem níet in rivieren en kanalen!

Zwemmen in rivieren en kanalen en springen van bruggen is erg gevaarlijk vanwege de scheepvaart en de stroming. Er bestaat ook een zwemverbod in vaargeulen en bij bruggen, sluizen en havens, met een boete van 140 euro. Ondanks dit verbod zijn er jaarlijks gewonden en doden te betreuren. Rijkswaterstaat heeft daarom een speciale website over de gevaren van zwemmen in rivieren en kanalen. Daar staan ook twee confronterende filmpjes die de gevaren laten zien.

Meer informatie

De Omgevingsdienst Midden-Holland (ODMH) is in de provincie Zuid-Holland verantwoordelijk voor de veiligheid, hygiëne en de waterkwaliteit van badinrichtingen en zwemgelegenheden. Tijdens het zwemwaterseizoen (1 mei tot 1 oktober) controleert en handhaaft ook de officiële zwemwaterlocaties in Zuid-Holland.

Op www.zwemwater.nl staat een kaartje met alle erkende zwemlocaties in Rotterdam (en daarbuiten) en de waterkwaliteit. U kunt ook bellen met de zwemwatertelefoon 0800- 9036 voor al uw vragen, opmerkingen of klachten over een zwemplek. Of mailen naar zwemwater@odmh.nl.