Jongeren kiezen voor urban sports
Gepubliceerd op: 13-11-2020
Geprint op: 29-11-2020
https://www.rotterdam.nl/nieuws/urban-sports/
Ga naar de hoofdinhoud

Onder jongeren wint urban sports, zoals skateboarden, straatvoetbal of freerunnen, aan populariteit. Zij kiezen voor deze sportvorm omdat het een inclusief, vrij en expressief karakter heeft. Zo blijkt uit onderzoek van de gemeente.

Een skateboard, een voetbal of een pleintje. Er is niet veel voor nodig om in de buurt, met wie je maar wilt en wanneer je maar wilt te sporten. De vetste trucs leer je zelf. Niet omdat het moet van een trainer, maar omdat je dat zelf wilt.

Die laagdrempeligheid en vrijheid trekken veel jongeren aan in de beoefening van urban sports, waarbij gemeenschapsgevoel boven competitiedrang staat. Dat concluderen onderzoekers Dave Bruggeling en Tamara van Batenburg van de afdeling Onderzoek en Business Intelligence (OBI) van gemeente Rotterdam die zich voor het onderzoek onderdompelden in de wereld van urban sports.

Uiting van plezier en cultuur

Net als traditionele sporten, zijn ook urban sports goed voor lichaam en geest, blijkt uit het onderzoek. De sporters typeren urban sports als ongeorganiseerd en vrij. 'Urban sports betekent voor de beoefenaars meer dan alleen sport: het is een uiting van plezier, cultuur en expressie', zegt onderzoekster Tamara van Batenburg.

'De autonomie en vrijheid spreken in het bijzonder middelbare scholieren aan voor wie het verenigingsleven minder aantrekkelijk is'. vult Dave Burggeling aan. 'Van deze doelgroep is bovendien bekend dat zij eerder geneigd zijn te stoppen met sporten. Om hen te bereiken en aan het sporten te krijgen, kunnen urban sports ingezet worden.'

Sporters van buitenaf

Rotterdam is een geasfalteerde stad en vormt daarmee een uitermate geschikt decor voor urban sports als skateboarden en steppen. Ook sporters van buitenaf vinden om die reden hun weg naar de Maasstad, ontdekten de onderzoekers. Het buitenaspect maakt het sporten wel sterk seizoensgebonden. Om hun sport het hele jaar door te kunnen beoefenen, hebben urban sporters behoefte aan indoorvoorzieningen. 'Liever niet te groot, maar juist op meerdere locaties verspreid door de stad en met ruimte om meerdere sporten te combineren”, zegt Bruggeling. 'Want doorgaans beoefenen de sporters meerdere vormen van urban sports.'

Extra aandacht

De onderzoekers adviseren bij het realiseren van deze indoorlocaties extra aandacht te hebben voor gebieden in de stad waar relatief veel jongeren wonen die niet aan een reguliere sport (kunnen) doen, bijvoorbeeld vanwege beperkte financiële middelen. Juist om deze doelgroep aan het sporten te krijgen, biedt urban sports een grote kans.

'Urban sports passen als geen ander bij een rauwe sportstad als Rotterdam', vertelt Sven de Langen, wethouder Sport. 'Het is stoer, grensverleggend en wint steeds meer aan populariteit. Investeren in urban sports is investeren in de weerbaarheid en gezondheid van vele Rotterdammers. Dit onderzoek onderstreept nog eens onze ambities om voorop te lopen in de ontwikkelingen rond urban sports.'

Meer informatie

Het gehele onderzoek is te vinden op onderzoek010.nl, de website van OBI.