'Ster in Circulair'
Gepubliceerd op: 20-11-2020
Geprint op: 23-11-2020
https://www.rotterdam.nl/nieuws/uitreiking-gouden-ster/
Ga naar de hoofdinhoud

Wethouder Arno Bonte reikte vrijdagmiddag de eerste gouden ‘Ster in Circulair’ uit aan fietsenwinkel Steelrides op de Schiekade. De gouden ster is een Rotterdamse prijs voor bedrijven die een voorbeeld zijn in circulair ondernemen.

In 2030 is circulair de maatstaf in Rotterdam. Rotterdam vindt hergebruik van oude producten belangrijk. Op den duur wil Rotterdam dat afval niet meer bestaat.

Uit het Metabolic-onderzoek blijkt dat van alle 54.000 Rotterdamse bedrijven er ruim 10% een bijdrage leveren aan de circulaire economie. De meeste van deze duurzame bedrijven zijn vaak niet direct zichtbaar als ‘circulair bedrijf’. Vaak zijn het vooral midden- en kleine ondernemers die circulair blijken te zijn. Ook zijn ondernemers zich er soms niet bewust van. Juist daarom wil Rotterdam deze groene ondernemers in het zonnetje zetten.

Wat houdt een 'Ster in Circulair' in?

De ‘Ster In Circulair’ is een keurmerk voor bestaande duurzame initiatieven en circulair gedrag. De ster is 20 bij 20 cm groot en gemaakt van gerecycled plastic. U kunt de ster in de winkel neerzetten, op bijvoorbeeld een etalage of toonbank. De winnaar krijgt ook een digitale ster, zodat deze eenvoudig digitaal gedeeld kan worden. De ontvanger wordt op diverse kanalen van Rotterdam Circulair en de gemeente Rotterdam in het zonnetje gezet.

Eerste 'Ster in Circulair' voor een duurzame fietsenmaker

De eerste gouden ster is voor de groene fietsenmaker Steelrides. De fietsenmaker knapt oude fietsen op. In de basis zijn het vaak mooie oude vintage jaren '70 fietsen, maar wordt er vervolgens niks meer mee gedaan. Dankzij Steelrides krijgt een oude fiets een tweede of misschien wel een derde leven. Naast vintage fietsen, repareren zij ook moderne racefietsen, mountainbikes en stadsfietsen. Je kunt er voor alle fietswerkzaamheden terecht. Ook hergebruiken zij vaak onderdelen die van andere oude fietsen komen. Naast het kopen van fietsen, kun je er ook een fiets huren.

'Rotterdam wil een stad worden zonder afval, waarin alle materialen hergebruikt worden. Ik ben trots op alle Rotterdamse ondernemers die daarin voorop lopen.'

Arno Bonte, wethouder

Meer info

Elke twee maanden reikt de gemeente Rotterdam de 'Ster in Circulair' uit aan een circulaire ondernemer. Iedere Rotterdammer kan zelf een duurzame ondernemer nomineren, via Rotterdamcirculair.nl/sterincirculair.