Uitbraak konijnenziekte
Gepubliceerd op: 06-09-2019
Geprint op: 19-09-2019
https://www.rotterdam.nl/nieuws/uitbraak-konijnenziekte/
Spring naar het artikel

Op verschillende plekken in Rotterdam is een konijnenziekte uitgebroken. Konijnen op onder meer het Dakpark, in het Kralingse Bos en de Oude Plantage zijn ziek.

Het gaat om het zogenoemde myxomatosevirus; een ernstige, vaak dodelijke ziekte voor konijnen. De ziekte wordt verspreid door vlooien en muggen, en konijnen kunnen ook elkaar besmetten. Er is geen besmettingsgevaar voor mensen, honden en katten.

Tamme konijnen inenten

Tamme konijnen lopen wel gevaar. Een dierenarts kan ze inenten tegen de ziekte. In de prik worden vaak meteen andere konijnenziektes meegenomen. De vaccinatie moet elk jaar worden herhaald.

Konijnen melden en niet benaderen

De verwachting is dat de epidemie nog enkele weken kan duren. Onze boswachters zijn nu elke dag op pad, ook in samenwerking met de Dierenambulance, om dode konijnen weg te halen. Het is voor de konijnen een nare dood, ook niet prettig om te zien.

Vindt u een dood of ziek dier, meld het dan via 14 010 of Rotterdam.nl/meldingen. Het advies: benader de konijnen niet. Bent u in een gebied met zieke konijnen? Houd uw hond dan aangelijnd, zodat die niet achter de verzwakte konijnen aanrent.

Dakpark en Kralingen

De ziekte ontstaat vaak als er in een gebied teveel konijnen zijn. De populatie op het Dakpark telde in augustus nog 170 konijnen, dat is te veel voor een relatief kleine oppervlakte als het Dakpark. Sinds drie weken treffen de boswachters elke dag dode dieren aan, inmiddels ook in het Kralingse Bos en de Oude Plantage.