Topsport Turnen Rotterdam
Gepubliceerd op: 15-12-2020
Geprint op: 16-01-2021
https://www.rotterdam.nl/nieuws/topsport-turnen-rotterdam/
Ga naar de hoofdinhoud

Vanaf volgend jaar is Rotterdam gastheer van het TeamNL topsportprogramma turnen heren. In Topsportcentrum Rotterdam wordt één hal helemaal verbouwd en ingericht voor het turnen.

De Centra voor Topsport en Onderwijs zijn belangrijke bouwstenen binnen de landelijke topsportinfrastructuur van NOC*NSF. Ze brengen trainingsfaciliteiten, huisvesting, onderwijs, (para)medische en andere specialistische kennis dicht bij elkaar, onder regie van de betrokken sportbonden. Met Rotterdam zijn er straks in Nederland vier locaties waar een TeamNL topsportprogramma turnen gehuisvest is.

Trainings- én wedstrijdhal

In Topsportcentrum Rotterdam wordt Topsporthal 2 volledig verbouwd. Met medewerking van het Albeda Sportcollege wordt de hal vrijgemaakt en helemaal ingericht als turnlocatie. 'Samen met de Koninklijke Nederlandse Gymnastiek Unie (KNGU), die eigenaar is van het topsportprogramma, NOC*NSF en de gemeente Rotterdam gaan we een turnhal realiseren die uniek is in Nederland', zegt Peter Blangé, directeur van Rotterdam Topsport. 'Het wordt een trainings- én wedstrijdhal. Met de modernste toestellen, voorzieningen en hulpmiddelen. Er komen ook vrouwentoestellen. Hiermee wordt de hal breder inzetbaar. Rotterdamse verenigingen kunnen de hal namelijk huren op vrije uren voor eigen trainingen en club- en regiowedstrijden. Ook EK- en WK-kwalificatiewedstrijden kunnen er worden georganiseerd. De hal beschikt over tribunes met ruim 700 zitplaatsen. Ook zal het Albeda Sportcollege gebruik gaan maken van de turnhal.' Ook wordt er een krachtcentrum ingericht op de zogenoemde Promenade. Deze voorziening is ook beschikbaar voor andere topsportprogramma’s in Topsportcentrum Rotterdam. 

'Geweldig om het heren turnen topsportprogramma volgend jaar in Rotterdam te verwelkomen.'

Sven de Langen - wethouder volksgezondheid, zorg, ouderen en sport

Nieuw hoofdstuk voor Topsportcentrum

Sven de Langen, wethouder volksgezondheid, zorg, ouderen en sport: 'Een geweldige stip op de horizon om het heren turnen topsportprogramma volgend jaar als eerste CTO-programma in Rotterdam te verwelkomen. Hier hebben we de afgelopen jaren samen met Rotterdam Topsport hard aan gewerkt en ik ben trots dat het is gelukt. Met de komst van het mannenturnen begint ook een nieuw hoofdstuk voor Topsportcentrum Rotterdam. Zij geven onderdak aan een deel van teamNL en worden een springplank naar mooie Olympische prestaties.'

Opening op 1 september 2021

Op 1 september 2021 opent CTO Metropool officieel zijn deuren voor het turnprogramma. CTO Metropool wordt het centrum voor de beste mannelijke turners uit Zuidwest-Nederland die allen potentie hebben om aan de Olympische Spelen deel te gaan nemen. In totaal gaat het om vijf topturners, van wie Rotterdammer Bart Deurloo de bekendste is, en een groep aankomende junioren die zich voorbereidt op de Spelen van Parijs. Nu trainen de regionale topturners nog in Zwijndrecht, bij vereniging O & O. De opleidingslijn voor talenten blijft daar.

Meer informatie

De gemeente Rotterdam heeft aansluitend op het topsportprogramma een Turnplan Rotterdam opgesteld. Daarin werken Sportbedrijf Rotterdam, Rotterdam Sportsupport, Rotterdam Topsport, de KNGU en het Albeda Sportcollege samen om de kwaliteit van het kader van turnverenigingen te verhogen.