Tiny houses op Keyenburg
Gepubliceerd op: 18-06-2021
Geprint op: 30-07-2021
https://www.rotterdam.nl/nieuws/tiny-houses-op-keyenburg/
Ga naar de hoofdinhoud

De eerste tiny houses komen op de Keyenburg in het Zuiderpark. Community De Kleine Burg mag daar maximaal tien jaar wonen. Daarna wordt de locatie weer teruggegeven aan het Zuiderpark.

De groepsleden die zich hebben verenigd als ‘De Kleine Burg’ hebben onlangs de selectie gewonnen voor het tiny houses woon-experiment in Rotterdam. Na een paar maanden in spanning te hebben gezeten, mogen zij binnenkort hun tiny houses plaatsen aan de Keyenburg in het Zuiderpark in Charlois.

Woon-experiment

Met dit experiment wordt een voor Rotterdam nieuwe (duurzame) woonvorm mogelijk gemaakt en gevolgd. De animo was groot. In totaal schreven 11 groepen zich in om op deze locatie te mogen wonen. 'In Rotterdam geven we ook nieuwe en kleinschalige vormen van wonen een kans. De vraag naar tiny houses en een andere manier van leven komt vanuit de bewoners zelf. Er is behoefte om minimalistisch en duurzaam te wonen, liefst met de stad binnen handbereik. Het is bijzonder om dat in deze pilot te kunnen onderzoeken', zegt wethouder Bas Kurvers (Bouwen en Wonen).

Wonen in tiny houses

Een tiny house is een kleine woning van maximaal 50 m2. De compacte woningen zijn verplaatsbaar en hebben geen vaste fundering. Ze zijn vrijstaand en hebben een gedeelde buitenruimte. Daarnaast zijn ze duurzaam en zelfvoorzienend. De tiny community strijkt neer onder voorwaarden van de gemeente Rotterdam. Er wordt niet gezorgd voor standaardvoorzieningen zoals water, gas en elektra. Hier kunnen de bewoners wel andere duurzame oplossingen voor zoeken. Ook zijn eisen gesteld aan de vormgeving en kleur- en materiaalgebruik van de tiny houses. Verder wordt veel aandacht voor de groene omgeving van het Zuiderpark en voor het thema duurzaamheid verwacht.

Community

De Kleine Burg staat voor Buurzaamheid: in harmonieuze, duurzame relatie leven met anderen en de natuur. De groepsleden willen vooralsnog 11 tiny houses plaatsen op de locatie. Ze gaan het avontuur aan door bewust zelfvoorzienend (off the grid) te leven en te experimenteren. Leven met wat de natuur hen geeft. De groepsleden zijn enorm blij dat hun droom werkelijkheid wordt: 'We kennen elkaar via via in het wereldje van aspirant-tiny-house-bewoners die graag willen wonen in Rotterdam. De Kleine Burg bestaat uit groenliefhebbers tussen de zes en zestig jaar, die bewust en duurzaam leven. Een deel van ons woont al tiny, een ander deel is vergevorderd met de bouw van hun woning en voor de rest start de bouwfase nu. Dankzij de intensieve samenwerking tijdens het maken van ons woonplan, zijn we al een community voordat we écht buren zijn.'

Duurzaamheid

Het thema duurzaamheid wordt op verschillende gebieden serieus genomen, zoals constructie, energie/stroom en water. Denk aan het gebruik van demontabele, natuurlijke en hernieuwbare materialen, aan de opwekking van zon- en windenergie, maar ook aan de opvang van regenwater en een eigen natuurlijke waterzuivering. Ook innovaties zoals een ‘groundfridge’ maken onderdeel uit van de plannen. Hiervoor wordt een ruimte gegraven waarin voedsel gekoeld bewaard kan worden. Verder komt er een Buurtkas voor het kweken van planten, die ook kan worden ingezet als informatie-/educatieruimte, bijvoorbeeld tijdens een open dag. De Kleine Burg: 'We staan te popelen om heel Rotterdam onze locatie te laten zien en te vertellen over duurzaam leven en bouwen.'

Meer informatie

Inmiddels worden de laatste stappen gezet om bewoning al vanaf deze zomer mogelijk te maken. Vanaf dit najaar zullen de meeste bewoners hun intrek hebben genomen. Het project is te volgen via de webpagina van Tiny Houses.