Award voor meest gastvrije Rotterdammer
Gepubliceerd op: 06-12-2018
Geprint op: 15-12-2018
https://www.rotterdam.nl/nieuws/tinnenananas-gastvrijheid/
Spring naar het artikel
Foto: Gemeente Rotterdam

Begin 2019 wordt voor de tweede keer de Tinnen Ananas uitgereikt; dé gastvrijheidsprijs van Rotterdam. Vanaf 10 december kan iedereen de meest gastvrije onderneming en de meest gastvrije Rotterdammer nomineren.

De prijs is bedoeld om gastvrijheid te laten leven bij Rotterdammers, ondernemers, organisatoren en bezoekers. Wie is voor jou de meest gastvrije onderneming in de stad en de meest gastvrije Rotterdammer? Tot en met 23 december kun je eenvoudig iemand nomineren via Tinnenananas.nl. Dit doe je door het insturen van een naam, eventueel een foto en een uitgebreide toelichting.

Online stemmen vanaf 14 januari

Van 14 januari t/m 28 januari kan er vervolgens gestemd worden op de genomineerde gastvrije Rotterdammers. Op dinsdag 29 januari, tijdens het Binnenstad Symposium, wordt voor beide categorieën een winnaar bekend gemaakt. Een vakjury kiest een winnaar uit de top 20 genomineerde bedrijven en de Rotterdammers stemmen op de meest gastvrije Rotterdammer.

De meest gastvrije onderneming gaat er met de Tinnen Ananas Award vandoor en de meest gastvrije Rotterdammer krijgt de Tinnen Ananas als speldje.

Waarom een Tinnen Ananas?

‘Tinnen Annie’ is een gastvrije Rotterdamse ananas. De ananas is een eeuwenoud symbool voor gastvrijheid. De Europese kolonisten merkten dat de inheemse indianen uit de Caraïben de ananas bij de ingang van hun huizen als welkomstteken hingen. Dit gebruik hebben de kolonisten mee naar huis genomen. De ananas is vaak te zien op gevels van pakhuizen uit de Gouden Eeuw, op behang in paleizen, in antieke lampen, op een deurmat of uithangbord. En tin is ruig en nét even anders, wat past bij Rotterdam.

Wie wonnen in 2018?

Begin 2018 werden de eerste twee Tinnen Ananassen uitgereikt. De prijs voor meest gastvrije Rotterdammer ging naar Eveline van Wanrooij, als stadsgids actief met haar bedrijf Rotterdam Discovery Tours. De ondernemersvariant van de Tinnen Ananas ging naar Heilige Boontjes, dat jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt helpt te laten re-integreren in de maatschappij.

Meer informatie

De ‘Tinnen Annie’ wordt uitgereikt namens het Platform Gastvrij Rotterdam. Het Platform Gastvrij Rotterdam is een adviesorgaan dat 4 á 5 maal per jaar bijeenkomt om informatie te delen en te bespreken ten behoeve van de gastvrijheid in de stad Rotterdam.