Klachten? Snel naar de teststraat!
Gepubliceerd op: 03-06-2020
Geprint op: 20-09-2020
https://www.rotterdam.nl/nieuws/testenbijggd/
Spring naar het artikel

Hoesten, verkoudheid of koorts? Iedereen met corona-achtige klachten kan zich gratis laten testen bij een van de teststraten. ‘We hebben liever dat je snel aan de bel trekt, dan dat je wacht tot de klachten erger zijn geworden.'

Elke Rotterdammer kan zich nu, gratis en zonder tussenkomst van een arts, laten testen bij de teststraten bij het Topsportcentrum in Rotterdam-Zuid of bij het Fietspunt in Rotterdam-Alexander. Sinds 9 september is  op de grens van Rotterdam en Capelle aan den IJssel ook de nieuwe testlocatie Kralingse Zoom geopend. Daarnaast rijden er twee speciale testbussen door de regio en komt de GGD langs bij mensen die fysiek niet in staat zijn om naar een teststraat te komen.

Alleen bij klachten

Timo Boelsums, arts infectieziektebestrijding bij de GGD, raadt mensen met klachten aan om direct een afspraak te maken bij een teststraat. ‘Met het oog op besmettingen hebben we liever dat je snel een afspraak maakt, dan dat je wacht tot de klachten erger zijn geworden.’ Daar staat tegenover dat een test wel zin moet hebben. ‘Het toont alleen aan of je op het moment van de test virusdeeltjes bij je draagt. Dus niet of je het een paar weken geleden hebt gehad. En als je gisteren iemand met corona hebt geknuffeld, kunnen we vandaag niet zien of je het al hebt. Kom dus alleen bij klachten. Anders heeft het weinig zin.’

Hoe werkt het?

  • Heeft u klachten, maak dan telefonisch een afspraak bij een teststraat via 0800 - 1202
  • Twee GGD-medewerkers in volledige beschermingspakken doen de test
  • Met een wattenstaafje achterin de keel en in de neus nemen ze wat slijmvlies af
  • Dit wordt in een buisje opgestuurd naar het laboratorium
  • Na één tot twee dagen is de uitslag bekend

Is de uitslag positief (u heeft corona), dan is het dringende advies aan u en uw huisgenoten: blijf 14 dagen thuis en vermijd contact met anderen. De GGD doet telefonisch onderzoek bij mensen met wie u eerder intensief contact had en zoekt uit wie of wat de mogelijke bron van besmetting kan zijn geweest.

Meer informatie

Neem bij klachten telefonisch contact op met 0800 - 12 02 (houd uw BSN-nummer bij de hand. Bij drukte kunt u ook GGD Rotterdam-Rijnmond bellen voor een afspraak via 010 - 443 81 00.

Meer informatie is te vinden op ggdrotterdamrijnmond.nl/coronatest.

\