Klachten? Snel naar de teststraat!
Gepubliceerd op: 03-06-2020
Geprint op: 18-04-2021
https://www.rotterdam.nl/nieuws/testenbijggd/
Ga naar de hoofdinhoud

Hoesten, verkoudheid of koorts? Iedereen met corona-achtige klachten kan zich gratis laten testen bij een van de teststraten van de GGD. ‘We hebben liever dat je snel aan de bel trekt, dan dat je wacht tot de klachten erger zijn geworden.'

Elke Rotterdammer kan zich, gratis en zonder tussenkomst van een arts, laten testen bij de teststraten bij het Topsportcentrum in Rotterdam-Zuid, de P+R garage nabij Kralingse Zoom, het Fietspunt in Rotterdam-Alexander, de XL-testlocatie bij Ahoy of de testlocatie het Waalhavengebied. Daarnaast is er bij Rotterdam The Hague Airport een XL testlocatie. Dit is geen drive-through, bezoekers parkeren bij P3 en betreden de testlocatie te voet. U kunt ook dagelijks tussen 9.00 en 16.45 uur bij de bus op het Visserijplein (Delfshaven) terecht.

Verder rijden er twee speciale testbussen door de regio en komt de GGD langs bij mensen die fysiek niet in staat zijn om naar een teststraat te komen. Bezoek de website van GGD Rotterdam-Rijnmond voor alle testlocaties in Rotterdam.

Deze video is van september 2020.

Momentopname

Timo Boelsums, arts infectieziektebestrijding bij de GGD, raadt mensen met klachten aan om direct een afspraak te maken bij een teststraat. ‘Met het oog op besmettingen hebben we liever dat je snel een afspraak maakt, dan dat je wacht tot de klachten erger zijn geworden.’ Daar staat tegenover dat een test wel zin moet hebben. ‘Het toont alleen aan of je op het moment van de test virusdeeltjes bij je draagt. Dus niet of je het een paar weken geleden hebt gehad. En als je gisteren iemand met corona hebt geknuffeld, kunnen we vandaag niet zien of je het al hebt.’

Hoe werkt het?

  • Heeft u klachten, maak dan telefonisch een afspraak bij een teststraat via 0800 - 1202
  • GGD-medewerkers in volledige beschermingspakken doen de test
  • Met een wattenstaafje in de neus en soms ook in de keel nemen ze wat slijmvlies af
  • Dit wordt in een buisje opgestuurd naar het laboratorium
  • Na één tot twee dagen is de uitslag bekend

De uitslagen zijn zichtbaar via coronatest.nl. Als u de uitslag nog niet gezien heeft in de online portal, wordt u ook gebeld door de GGD.

Is de uitslag positief (u heeft corona), dan belt de GGD u voor een bron- en contactonderzoek. Samen met u brengt de GGD in kaart met wie u in contact bent geweest. De GGD adviseert u wat u moet doen. Soms wordt u gevraagd zelf uw nauwe contacten na te bellen. U en uw huisgenoten blijven thuis. Ook over deze thuisisolatie wordt u uitgebreid geïnformeerd. Het is belangrijk dat u zelf uw huisarts, werkgever en/of bedrijfsarts informeert.

U mag pas weer het huis uit en bezoek krijgen als u:

  • ten minste 7 dagen geleden ziek werd
  • en 24 uur geen klachten meer heeft van het corona-virus

Meer informatie

Neem bij klachten telefonisch contact op met 0800 - 12 02 (houd uw BSN-nummer bij de hand). U kunt u ook aanmelden via de landelijke website coronatest.nl (hiervoor heeft u uw DigiD nodig).

Meer informatie is te vinden op de website van de GGD Rotterdam-Rijnmond.