Surfen in Rotterdam
Gepubliceerd op: 18-10-2022
Geprint op: 04-12-2022
https://www.rotterdam.nl/nieuws/surfen-in-rotterdam/
Ga naar de hoofdinhoud

Midden in de stad surfen, kajakken of bodyboarden en daarna een drankje drinken op het terras ernaast. Het lijkt fantasie, maar in 2024 wordt het in Rotterdam werkelijkheid, bij de Steigersgracht.

RiF010 heet het plan om een kunstmatig rif te bouwen in het centrum, met een installatie die voor golven zorgt waarop u echt kunt surfen. Het is een winnend stadsinitiatief uit 2014, dat een subsidie van 3 miljoen euro kreeg toegezegd. Met een deel van dat geld is nu onderzoek gedaan en is het plan verder ontwikkeld. 

Paviljoen met horeca

Inmiddels zijn alle vergunningen binnen, de contracten getekend en de financiering geregeld. De uitvoering kan van start.
Tussen de Markthal, (Korte) Hoogstraat en vlak bij de Koopgoot komt een waterbassin, waar elke 9 seconden een watergolf in stroomt. Vanuit een loopplank aan de zijkant kan de sporter in de golf gaan surfen.
Bij de Vlasmarktbrug komt een paviljoen met daarin de entree, het kantoor en ondersteunende horeca met terras.

Kennismaken met watersport

De gemeente verwacht dat RiF010 een belangrijke impuls zal geven aan het winkelgebied, en extra dagjesmensen zal trekken. Ook is de bedoeling dat het een stimulans is om te sporten en te bewegen; Rotterdamse scholieren zullen - tegen gereduceerd tarief - de kans krijgen om in hun eigen stad kennis te maken met watersporten.

Meer informatie

De verwachting is dat surfen, kajakken en bodyboarden bij RiF010 in de zomer van 2024 mogelijk is.