Taal gebruik je aan de lopende band
Gepubliceerd op: 21-03-2019
Geprint op: 25-04-2019
https://www.rotterdam.nl/nieuws/suez/
Spring naar het artikel
Foto: René Castelijn

Het is belangrijk dat medewerkers elkaar op de werkvloer begrijpen. Als iets niet duidelijk is, of iemand zegt vanuit beleefdheid ‘ja’, dan is een fout snel gemaakt met soms ernstige gevolgen.

Deze week maakte het kabinet zijn plannen bekend om meer geld vrij te maken voor taalcursussen en meer afspraken te maken met werkgevers over training van hun medewerkers. Ook gemeente Rotterdam vindt het belangrijk dat niet alleen maatschappelijke organisaties werken aan een betere taalvaardigheid van Rotterdammers, maar dat ook werkgevers hun rol hierin pakken.

Goed voorbeeld

Een goed voorbeeld is het grondstoffenbedrijf SUEZ. Bij het bedrijf staat Taal gelijk aan veiligheid. 'Als iemand de taal niet voldoende beheerst, dan verstoort dat de communicatie en dat heeft invloed op het werk', zegt Klaas Wierda van SUEZ.

'Voor een goede samenwerking is het noodzakelijk dat je elkaar begrijpt. Een gezamenlijke taal is daarbij onmisbaar.'

Klaas Wierda - plantmanager bij SUEZ

Goede communicatie op de werkvloer is essentieel

Eind 2018 is SUEZ begonnen met taaltrainingen speciaal voor medewerkers die de Nederlandse taal onvoldoende machtig zijn. De training duurt een half jaar. Klaas: ‘We zijn die training gestart, omdat we best veel medewerkers hebben die de taal onvoldoende beheersen. Vooral bij de laagopgeleide en ongeschoolde medewerkers merken we dat zij moeite met de taal hebben. Aandacht voor taal is de basis van een goede bedrijfsvoering. Taal kun je zien als het probleem, maar je kunt het ook zien als de oplossing.’

Win-win situatie

'Inmiddels deden negen medewerkers mee aan de zes maanden durende taaltraining', zegt Klaas. 'Het is aan de medewerkers of zij meedoen. Maar in overleg met de leidinggevenden benaderen we medewerkers ook proactief. Zo professionaliseren we ons personeel en is er meer begrip op de werkvloer. We denken na over een vervolg. De evaluatie loopt nog'.

Taaltraject voor werknemers

Een aantal bedrijven biedt hun werknemers taaltrajecten aan. Dat zorgt voor veiligheid op de werkvloer en het is een investering in goed personeelsbeleid. Zo snijdt het mes aan twee kanten. Want taalvriendelijkheid op de werkvloer is niet alleen economisch belangrijk. Het voorkomt ook een hoop persoonlijke problemen.

Meer informatie

Taal raakt ons allemaal. In GeenPunt, de Rotterdamse Taalglossie, leest u artikelen over het belang van taal en hoe leuk taal kan zijn. Lees het volledige verhaal van Klaas Wierda in de tweede editie van de Rotterdamse Taalglossie GeenPunt (pdf). U kunt de glossie ook lezen bij bibliotheken, Huizen van de Wijk, VraagWijzers en de CJG's (Centrum voor Jeugd en Gezin).