Studenten geven bijles
Gepubliceerd op: 11-11-2022
Geprint op: 07-12-2022
https://www.rotterdam.nl/nieuws/studenttutoren/
Ga naar de hoofdinhoud

Veel leerlingen in het basis- en voortgezet onderwijs lopen sinds corona achter in taal en rekenen. Daarom geven studenten uit het Rotterdamse hoger onderwijs bijles. En met succes.

De studenten, zogenaamde studenttutoren, geven de bijlessen aan kleine groepjes van 2 leerlingen. De kinderen worden door de persoonlijke lessen snel beter in taal en rekenen. Afgelopen schooljaar kregen 378 leerlingen bijles van studenttutoren. 4 op de 5 leerlingen gingen vooruit. Toetsen zoals de citotoets laten dit zien.

Lisa en Mario

Een van de studenten is Lisa van der Top. Zij studeert Biologie en Medisch Laboratorium Onderzoek aan de Hogeschool Rotterdam. ‘Ik geef rekenbijles aan basisschoolleerlingen van de Nelson Mandelaschool. Twee keer in de week zit ik een uur lang met 2 leerlingen te rekenen. Het lukt prima om die 4 uurtjes te combineren met mijn eigen studie. En het is erg leuk om te doen.’

Mario Salazar Rivera is ook studenttutor. Hij studeert aan de pabo en geeft op een basisschool bijles in taal en rekenen. ‘Door corona en het thuisonderwijs hebben veel kinderen een leerachterstand. Ik wil daar graag iets aan doen. En het is een goede aanvulling op mijn studie. Iets uitleggen aan 2 leerlingen is toch iets heel anders dan straks aan een klas met 30 kinderen.’

Training

Voordat studenten bijles mogen geven, krijgen ze een training. Hier leren ze hoe ze les moeten geven, hoe ze het beste dingen uitleggen en hoe het systeem werkt. Met de docenten van school bespreken de studenten welke lesstof de leerling moeilijk vindt en waarvoor de bijles nodig is. En ook welk lesmateriaal ze gebruiken.

Cadeautje

‘Het afgelopen jaar gaf ik bijles in rekenen aan 4 kinderen uit groep 7 en 8’, vervolgt Lisa. ‘Je bouwt echt een band op met die 4 kinderen. Hun achterstand was echt flink. Als de kinderen dan dankzij de bijles alsnog een hoger schooladvies krijgen, is dat echt mooi. De kinderen vinden de bijles ook leuk. Ze mogen even de klas uit en krijgen speciale hulp bij iets wat ze moeilijk vinden. En ze zijn trots als ze beter leren rekenen. Dat is een cadeautje.’

Mario vindt dat ook: ‘De bijles is heel serieus, maar moet ook leuk zijn. Vandaag hebben we bijvoorbeeld afgesloten met een spelletje over aardrijkskunde. Gelijk een test om te kijken of ze beter kunnen lezen.' Volgens Mario is bijles heel effectief en zou het voor veel meer kinderen goed zijn.

Bijbaan

Voor zowel Lisa als Mario is dit de perfecte bijbaan. Lisa: ‘Ik vind het leuker dan bijvoorbeeld werken bij een supermarkt. En het staat goed op je cv.’ Mario: ‘Ik doe de pabo in deeltijd en heb daarnaast een bijbaan in de horeca. Door met maar 2 kinderen te werken leer ik heel didactisch onderwijzen. Eigenlijk de perfecte bijbaan.’

Meer informatie

Voor informatie over studenttutoren en aanvragen kunnen scholen contact opnemen met Manon Marges en Tess Ruikes via tutoren@hr.nl. Meer informatie vindt u op Onderwijs010.

Leerlingen die door de coronatijd een achterstand op school hebben opgelopen, krijgen op meer manieren hulp van de gemeente. Op de pagina Hulp bij leerachterstand leest u hier meer over.