Droogte bij bomen en struiken
Gepubliceerd op: 11-08-2022
Geprint op: 04-10-2022
https://www.rotterdam.nl/nieuws/sproeien-bij-droogte/
Ga naar de hoofdinhoud

De warmte en vooral de droogte heeft ook zijn weerslag op sommige bomen en struiken in de stad. Stadsbeheer houdt dit in de gaten en probeert de schade zoveel mogelijk te beperken.

Volwassen bomen kunnen met hun wortels nog voldoende water opnemen uit de bodem, maar jongere bomen hebben het moeilijker. Om met droogte om te gaan hebben bomen een overlevingsmechanisme: ze laten nu al hun blaadjes los. Zo verdampt er geen water meer via het blad en blijft er meer vocht in de boom.

Struiken en gras

De meeste struiken kunnen over het algemeen ook omgaan met een periode van droogte. Van voorgaande jaren is gebleken dat zij zich met enige regen wel weer herstellen.

Gazons zien er nu misschien droog en dor uit, maar gras is taai. Zodra het weer gaat regenen herstelt het snel. Daarom laten wij het gras momenteel met rust. Wij gaan pas weer maaien als het weer groeit en alleen waar het nodig is. Elk nadeel heeft zijn voordeel: door de droogte groeit ook het onkruid minder snel.

Zuinig met water

Ook Rotterdam heeft zich te houden aan landelijke wetgeving wat betreft het bewateren van groen in de buitenruimte. Hiervoor mag alleen oppervlaktewater worden gebruikt en geen leidingwater. Om bomen en struiken van water te voorzien wordt zoetwater uit de singels en sloten gebruikt, maar tijdens droge periodes moeten we hier zuinig mee omgaan. 

Zelfbeheer

Rotterdammers met een geveltuin of mensen die in zelfbeheer een stukje openbaar groen bijhouden kunnen hun planten eventueel een beetje meer water geven. Doe dit bij voorkeur in de vroege ochtend of in de late avond en alleen waar het echt nodig is. Om spaarzaam met water om te gaan is een regenton in de tuin, die het regenwater opvangt, een oplossing.

Hergebruiken regenwater tijdens droogte

Als Rotterdam vangen we ook water op om te hergebruiken bij droogte. Dat doen we met waterbuffers. Regenwater wordt dan opgevangen in zogeheten waterbuffers onder de grond. Het water wordt hier opgeslagen en kan later worden opgepompt voor hergebruik. Er zijn er al meerdere in de stad. En op het dak van Winkelcentrum Zuidplein en van de Gooilandsingel komt een waterbuffer waar 2,4 miljoen liter water in past. Lees meer op de pagina Rotterdam hergebruikt regenwater tijdens droogte.