Avontuurlijk vies worden
Gepubliceerd op: 10-07-2019
Geprint op: 19-07-2019
https://www.rotterdam.nl/nieuws/speeldernis/
Spring naar het artikel
Foto: Ella Vermaas

Ravotten in de modder, rennen over hangbruggetjes, pootje baden in het water of ontdekken waar kikkers, eendjes en insecten zich verstoppen. De Speeldernis is een echt avontuur voor kleine Rotterdammers.

‘Ben jij daar nou aan het werken? Ik ben een pad aan het maken’, moppert een jongentje van jaar of vier tegen zijn drie vriendjes. De kleine mannetjes, dicht gehurkt rondom een modderpoel, zijn ijverig bezig aan een waterproject. ‘Arggg maak dat niet kapot. En nu ben ik helemaal nat’, klaagt een ander jongetje. Dan komt er een meisje aanlopen met een ‘echte worm’. Zodra de vier peuters de worm zien bungelen zijn ze hun project volledig vergeten.

Vies worden

In de Speeldernis kunnen kinderen spelen in de natuur. Ze mogen hier vies worden. Sterker nog, schoon blijven is een uitdaging. Er is geen onderwijzer die zegt wat een paddenstoel is of hoe kikkervisjes er uit zien. De meisjes en jongens gaan zélf op ontdekkingsreis. Er zijn bomen om in te klimmen, een vuurplaats waar vaak een kampvuur gemaakt wordt en riet waartussen kinderen zich goed kunnen verstoppen. Alles draait om zelf voelen, ruiken en het ervaren van prikkels.

Terrein voor de allerkleinste en grootste kinderen

Het voorterrein is special voor kinderen tot en met zes jaar. Er is een fontein met water en zand. En er zijn voldoende schepjes en emmertjes te leen. Het achterterrein is voor iedereen vanaf zeven jaar. Daar is het nog spannender. Hangbruggen en boomstammen hangen over het water en er is een ‘moeras’ met verstopte eilandjes.

Entree en openingstijden

Het groene speelterrein ligt in Rotterdam Noord tussen het Roel Langerakpark en de Mevlana Moskee. In de zomervakantie (20 juli tot en met 1 september) is de Speeldernis iedere dag open van 10 tot 18 uur. Kinderen tot twee jaar zijn gratis, oudere kinderen betalen 1 euro en volwassenen 2 euro. Met de Rotterdampas is de entree gratis.

Meer speelplekken

Rotterdam heeft nog veel meer plekken waar kinderen zich helemaal kunnen uitleven: hoge bomen beklimmen bij Fun Forest in het Kralingse Bos, struinen door de spannende heemtuin in het park, het waterspeeltuintje in het lage Bergse Bos of beeld je in of je een ridder of prinses bent in de natuurspeeltuin in het Beatrixpark. Nieuwsgierig geworden? Neem alvast een kijkje op de website van de Speeldernis of lees op deze webpagina meer over buitenspelen.