De Rotterdamse slimme bladversnipperaar
Gepubliceerd op: 13-11-2020
Geprint op: 23-11-2020
https://www.rotterdam.nl/nieuws/slimme-bladversnipperaar/
Ga naar de hoofdinhoud

Vandaag gaat de gemeente Rotterdam van start met een experiment om te zien hoe de slimme bladversnipperaar werkt in de praktijk.

De gemeente Rotterdam heeft samen met een groenaannemer een bladversnipperaar ontwikkeld voor professioneel gebruik. De mulchmachine is vooral goed te gebruiken in parken en op brede grasstroken. Hij versnippert bladeren die op het gras liggen en strooit de snippers ter plekke over het grasveld. Dit verbetert de kwaliteit van de bodem, levert een gezondere grasmat op en houdt bomen in conditie. Het achterlaten van de versnipperde bladeren is een mooi voorbeeld van circulair werken in het groen.

Herfstbladeren

Elk jaar in de herfst vallen de bladeren van de bomen. Dat is niets nieuws. Ook het verwijderen van de bladeren van de gazons door de gemeente is een jaarlijks terugkerende activiteit. Als de bladeren op het gras blijven liggen, gaat de kwaliteit van het gras achteruit doordat het verstikt. Daarom worden tot op heden de bladeren weggehaald. Omdat de bladeren wel belangrijke voedingstoffen bevatten, vroeg de gemeente zich af of dit misschien anders kan. In samenwerking met groenaannemer GKB is nu een slimme bladversnipperaar ontwikkeld: een professionele mulchmachine.

De voordelen van de bladversnipperaar

De compacte mulchmachine rijdt over het grasveld en versnippert in één werkgang de herfstbladeren. De fijne snippers vallen weer op het gazon en komen tussen de grassprieten op de bodem terecht. Wormen en torretjes kunnen de snippers gemakkelijker verwerken en verbeteren de kwaliteit van de bodem en daarmee de biodiversiteit. Daarnaast is het verzamelen en afvoeren van bladeren van gazons niet meer nodig. Dit is beter voor het milieu, het scheelt veel gereden kilometers.

'Mooi om te zien dat we een machine hebben kunnen ontwikkelen waarmee we het beheer en onderhoud van gazons en brede grasstroken slimmer uit kunnen voeren'.

Ronald Loch - adviseur bomen (gemeente Rotterdam)

Experiment gaat van start

Vorig jaar is geconstateerd dat de bladversnipperaar werkt. Toen is er een experiment gestart in het Zuiderpark. Echter gaat er jaren overheen om te bepalen of de machine werkelijk succes heeft. De gemeente beschikt over één mulmachine. Dit seizoen gaat de gemeente Rotterdam van start met een experiment om te zien hoe de machine in de praktijk werkt. De proef wordt uitgevoerd in diverse parken en brede grasstroken in Kralingen-Crooswijk en Noord.

Meer informatie

Benieuwd wat Ronald Loch zijn werk precies inhoudt als bomendokter? Luister naar zijn verhaal in de podcast '010 minuten - Bijzondere beroepen'.