Tips tegen oplichting en cybercriminaliteit
Gepubliceerd op: 22-04-2022
Geprint op: 15-05-2022
https://www.rotterdam.nl/nieuws/senioren-en-veiligheid/
Ga naar de hoofdinhoud

Oplichters worden steeds slimmer. Ze verzinnen nieuwe manieren om mensen van hun privégegevens of bezittingen te beroven. Ze doen zich via Whatsapp voor als een bekende. Of proberen via de telefoon uw bankgegevens te achterhalen.

Oplichters verzinnen steeds weer nieuwe manieren om mensen van hun privégegevens of bezittingen te beroven. Gelukkig  kunt u oplichtingen en herkennen en er iets aan doen  De maand april is de maand van Senioren en Veiligheid: Maakhetzeniettemakkelijk.nl. Via onderstaande tips kunt u oplichting herkennen en zoveel mogelijk voorkomen.

WhatsApp-fraude

Oplichters doen zich via WhatsApp voor als een bekende. U wordt gevraagd om snel te helpen door geld over te maken of te klikken op een betaalverzoek. Vaak staat in het eerste bericht dat de 'bekende' een nieuw mobiel nummer heeft. Ook vragen criminelen soms zelfs om geld via het WhatsApp-account van degene die u kent. Doordat in het bericht staat dat er grote nood is en het geld direct nodig is, zijn veel mensen geneigd om het geld aan 'deze bekende' toch maar snel over te maken. Vertrouw zo’n bericht daarom niet zomaar. Maak nooit zomaar geld over zonder dat u iemand daadwerkelijk heeft gesproken of gebeld. Controleer het bericht altijd rechtstreeks bij de bekende door het oude (oorspronkelijke) nummer te bellen.

Waarschuw je (groot)ouders 

Wil jij je (groot)ouders, buren, oom en tantes behoeden voor WhatsApp-fraude? De gemeente Rotterdam en de VeiligheidsAlliantie Rotterdam lanceerden de website whatsappfraude.echt-nep.nl. Hier kun je via een veilige verbinding een nep-WhatsAppbericht sturen. Als de ontvanger op de nep-betaallink klikt, komen ze bij een speciale quiz. Hier krijgen de ontvangers tips om echte fraude te voorkomen en ze weerbaarder te maken tegen oplichting.

Nepmailtjes

In een e-mail of sms wordt gevraagd om te klikken op een link of om in te loggen. Die link kan leiden naar een valse website van een bank, waarin u gevraagd wordt om uw gegevens in te vullen. Op deze manier proberen internetcriminelen toegang te krijgen tot uw computer of uw persoonlijke gegevens. Deze manier om gegevens te achterhalen heet phishing (letterlijk: 'hengelen'). Met uw persoonlijke gegevens kunnen internetcriminelen u vervolgens veel geld afhandig maken.

Klik nooit op een link van een mail die u niet vertrouwt en download geen bijlage. Twijfelt u, bel dan de organisatie waar het om gaat, zoals uw bank en zoek daarvoor zelf het telefoonnummer op. Gebruik nooit het telefoonnummer uit de mail die u niet vertrouwt.

Babbeltrucs

Het kan voorkomen dat oplichters bij u aanbellen en zich voordoen als bankmedewerker, thuiszorg of als iemand van de GGD die zegt dat hij u komt prikken. Eenmaal binnen worden op deze manier elk jaar mensen van hun bezittingen beroofd. Ook proberen oplichters mensen aan de deur te laten pinnen. Ze proberen uw pincode af te kijken en u van uw pinpas te beroven, zodat ze geld van uw rekening kunnen halen.

Doe niet zomaar de deur open voor een onbekende. Of gebruik bijvoorbeeld een kierstandhouder om de deur op een kier te kunnen zetten. Laat onbekenden niet in huis. Geef uw pinpas niet weg, ook niet als iemand u aanbiedt te helpen met afrekenen. Scherm uw pincode af en houd deze geheim.

Oplichting via de telefoon

Ook via de telefoon benaderen oplichters mensen, bijvoorbeeld om een bezoek aan te kondigen of ze doen zich voor als de bank en proberen u te overtuigen om overboekingen te maken. Ze proberen u te laten inloggen bij uw bank of uw gegevens, pincodes of beveiligingscodes te bemachtigen. Soms wordt zelfs gevraagd om direct toegang te geven tot uw computer. Banken vragen dit nooit. Banken vragen nooit via de telefoon of SMS om uw gegevens, pin- of beveiligingscode of om overboekingen te doen. Ook vragen banken niet om directe toegang tot uw computer te krijgen. Ben u toch slachtoffer geworden? Doe dan aangifte bij de politie en waarschuw uw bank. Uw bank kan uw rekening dan tijdelijk blokkeren.

Meer informatie

Kijk voor meer tips en handige links op de pagina Cybercriminaliteit.

Wilt u bekender worden in de digitale wereld? Medewerkers van de Bibliotheek Rotterdam helpen u hier graag bij! Bekijk de website Bibliotheek.rotterdam.nl, digitale vaardigheden oefenen.