Spring naar het artikel

Draagt u het toekomstige Rotterdamse monument voor seksuele en genderdiversiteit een warm hart toe? Kom dan nu een foto maken voor de #mewe010 selfiewand in de hal van het Timmerhuis!

Post uw foto met de hashtag #mewe010 op Twitter, Instagram en/of Facebook en steun dit initiatief. De foto met de meeste likes en shares wint een toffe goodiebag. Ga naar de website van CBK Rotterdam voor meer informatie.

Tournee

De Me/We010 selfiewand met videopresentatie staat tot 20 maart in Het Timmerhuis. Het Timmerhuis is op werkdagen geopend. De presentatie is de eerste stap op weg naar het toekomstige LHBT-monument van de Duitse kunstenaar Benjamin Bergmann. Na de presentatie in het Timmerhuis gaan de selfiewand en videoreportage op tournee, onder andere naar Rotterdam Pride op 27 september 2018.

Burgerinitiatief

De komst van het monument is het gevolg van een burgerinitiatief dat breed is ondersteund door de gemeenteraad. De realisering van het toekomstige monument wordt begeleid door het CBK Rotterdam, in nauwe samenwerking met de gemeente en de LHBT-gemeenschap. Zo onderzoekt de gemeente samen met de initiatiefnemers en het CBK hoe het definitieve monument er uit moet komen te zien en op welke plek het monument het beste kan komen te staan. Ook zoeken ze uit hoe het monument het beste kan worden gefinancierd.

De kunstenaar Benjamin Bergmann (Duitsland, 1968) maakt sculpturen in allerlei materialen met simpele gebruiksvoorwerpen als uitgangspunt. Hij wil met zijn werk de functionaliteit van ruimtes en voorwerpen van een andere betekenis voorzien.

ME/WE is een monument: het is een plek waar je grote gebeurtenissen kan herdenken, maar ook een plek waar je iets samen met de stad kan vieren.

Film

De Rotterdamse filmmaker Shafelly Snijders maakte een film over de komst van het monument. De reportage is te zien op het televisiescherm bij de selfiewand in het Timmerhuis. Snijders is werkzaam als filmmaker in Rotterdam en maakte eerder, in samenwerking met Hester Terpstra, de serie Rotterdam Pride Life die werd uitgezonden op OPEN Rotterdam.

Bokser Muhammed Ali

ME/WE is bekend als het kortste gedicht uit de Engelse taal, ooit bedacht door bokser Muhammad Ali tijdens een speech op Harvard University in 1975. De initiatiefnemers verwoorden het zo: 'De kern van ME/WE is, dat je op verschillende manieren invulling kan geven aan WE (het collectief) en aan het ME (het individu). Je moet jezelf immers mogen zijn (ME) in onze stad Rotterdam (WE). Daarom is ME/WE een monument: het is een plek waar je grote gebeurtenissen kan herdenken, maar ook een plek waar samen met de stad gevierd kan worden.' Het monument mag ook een steuntje in de rug zijn voor de jongere die het moeilijk heeft en bij het zien van ME/WE denkt: ‘Er zijn mensen in deze stad, en die er ook zijn voor mij.'

Meer informatie

Kijk voor meer informatie op de website van CBK Rotterdam.