Buiten is van ons allemaal
Gepubliceerd op: 29-12-2020
Geprint op: 16-01-2021
https://www.rotterdam.nl/nieuws/schone-stad-jaarwisseling/
Ga naar de hoofdinhoud

Honderden medewerkers van de gemeente Rotterdam werken hard om de stad schoon, heel en veilig te houden tijdens de feestdagen.

Van het afsluiten en weer openen van containers en parkeerautomaten, alles wat naast containers en op straat ligt weghalen vanwege brandgevaar, het handhaven van het vuurwerkverbod, het houden van extra toezicht en het opruimen van tienduizenden kerstbomen.

Extra inzet van de medewerkers

Ruim voor de jaarwisseling zijn de medewerkers van de gemeente al bezig met de voorbereidingen. Dit loopt door tot en met januari 2021. De gemeente haalt op andere dagen huisvuil op, sluit parkeerautomaten, containers en prullenbakken af en haalt kerstbomen apart op. Een aantal extra werkzaamheden op een rij:

  • Afsluiten en openen van een deel van de afvalcontainers in de stad.
  • Afsluiten en openen van alle 640 parkeerautomaten.
  • Het ophalen van tienduizenden kerstbomen. Van 28 december tot en met 15 januari kunt u uw kerstboom naast de wijkcontainer neerleggen of op de plek waar u de huiscontainer zet. De kerstbomen worden verwerkt tot houtsnippers en compost.
  • Ophalen van afval op zondag. Het gaat om 20, 27 december en 3 januari en op zondag 17 januari is er een speciale ophaaldag waarop we de overgebleven kerstbomen van straat halen.
  • Tijdens de jaarwisseling surveilleren handhavers samen met politie in de Rotterdamse wijken. Zij zetten zich in op handhaving van het vuurwerkverbod en de coronamaatregelen.
  • Inzet van extra operators bij cameratoezicht op de openbare orde en veiligheid van inwoners en handhavers.
  • Stand-by staan van medewerkers van bruggen en tunnels en van de riolen en de gemalen.
  • Opruimen van zwerfafval en spullen die naast containers staan vanwege brandgevaar door een grote groep reinigers.
  • Opnemen schade door vandalisme en zo snel mogelijk herstellen na de jaarwisseling.

Meldkamer is 24/7 bereikbaar

Naast de extra inzet is de meldkamer net zoals op alle andere dagen van het jaar 24/7 bereikbaar tijdens oud en nieuw. En mocht er een boom omwaaien door storm, de mannen van boomverzorging staan net zoals altijd 24 uur paraat. U kunt op telefoonnummer 14 010 terecht met vragen en meldingen aan de gemeente.

Extra informatie

Klik op bovenstaand pdf-bestand voor een infographic van de extra werkzaamheden tijdens de feestdagen. Lees meer informatie over de maatregelen tijdens de feestdagen. Ga voor meer informatie over afval in Rotterdam naar de pagina Afval. Informatie over Oud & Nieuw in Rotterdam vindt u op de pagina Oud en nieuw.